FEHÉR BUSA
(Hypophthalmichthys molitrix)

Eredeti élőhelye Kína, a Kárpát-medencében nem őshonos. A 60-as évektől végzett rendszeres telepítések miatt a magyarországi folyókban és néhol tavakban előfordul.

A teste oldalról erősen lapított, közepes testmagasságú. A szájszögletből húzott vízszintes vonal áthalad a szemen. A külső megjelenése rendkívül jellegzetes, nagy testű, feje testéhez képest nagy, szemei az állcsúcs vonala alatt helyezkednek el. Szája felső állású, úszói jól fejlettek, farokúszója mélyen bemetszett. Háta szürke, esetleg zöldes árnyalatú. Oldalai és hasi része ezüstös csillogású. Átlagos testhossza 18-51 centiméter között van, azonban 105 centiméteresre és 50 kilogrammosra is megnőhet.

Kötődik a nagyobb vízfolyásokhoz, mivel ikrája az áramló vízben sodródva kel ki. Elsősorban fitoplanktont, azaz parányi lebegő algákat fogyaszt, de sok szerves törmeléket és zooplanktont is eszik. Táplálékát a kopoltyúívek belső oldalán kialakult szűrőkészülék segítségével gyűjti össze a vízből. 

Forrás