BARÁTRÉCE

(Aythya ferina)

Fotók: By Neil Phillips - Flickr, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4287883,By Hunter Desportes - P7043425, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=20218685 , By Roland zh - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=13285207 

A halastavak és víztározók, valamint nyílt vizeken gazdag mocsarak és mély vizű elöntések elég gyakori fészkelőfaja. Egész évben megfigyelhető, fagymentes helyeken áttelel. Vonulása során nagyobb nyílt vizű tavakat, víztározókat kedveli, de folyókon, bányatavon és árasztásokon is megtalálható. Tavasszal márciusban, ősszel október-novemberben több ezres csapatai figyelhetők meg a Balatonon, a Tisza-tavon és a nagyobb alföldi halastavakon.

A tojó valamivel kisebb, mint a hím. Nászruhában a gácsér feje barna, háta és oldala szürke, begye és melle fekete. Nyugalmi ruhában szeme piros, csőrén pedig világoskék sáv látható. A tojónál ez nem figyelhető meg, a szeme barna, nászruhában világosabb. Az ivarérettséget többnyire egyéves korban éri el. A költési időszak május-június között van. Talajra növényi anyagokból építi és pehelytollakkal béleli a fészkét. A fészekalj 8-11 halványzöld tojásból áll, melyen 23-25 napig kotlik.

Gyommagvakkal, növényi részekkel, rovarokkal, csigákkal és kagylókkal táplálkozik. Rövidtávú vonuló, de néha áttelel.

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Bar%C3%A1tr%C3%A9ce