BARÁZDABILLEGETŐ

(Motacilla alba)

Európában, Ázsiában és Észak-Afrikában költ, az európai alfaj a Kárpát-medencében rendszeres fészkelő. A hazai állomány rövidtávú vonuló, a fagyok beálltával délebbre húzódik, de az idő enyhülésekor hamar megjelenik. Ősszel nagyobb, több százas csapatokba is verődhet.  A barázdabillegető nem kötődik túlzottan a vízhez, mégis szívesen él a part közelében. Emellett az alacsony növényzetű, nyílt terepet is kedveli. Alvóhelyeiket a nedves területek növényzetében, bokrokban, padlásokon, sőt, néha üvegházakban alakítják ki. Tápláléka rovarokból, pókokból, apró rákokból, férgekből áll, melyeket a talajon szaladgálva keresgél.

Felsőtestének színe szürke, torka, begye mellének felső részéig fekete, nyakának hátsó része és tarkója bársonyos feketék, szemsávja, a fej és a nyak oldala, valamint alsóteste fehér, miáltal a szárnyon két világos csík keletkezik. A középső farktollak feketék, a többiek fehérek. A tojó hasonló színezetű, de torokfoltja kisebb, fejrajzolata pedig szürkébb. A fiatalokra a szürke és a barna szín a jellemző. A két ivar őszi tollazata abban különbözik a tavaszitól, hogy fekete torokfoltjuk jórészt eltűnik, azaz torkuk, begyük egy patkó alakú fekete sávtól eltekintve fehér.

A felnőtt hím hevesen védelmezi revírjét a betolakodókkal szemben. Előfordul, hogy a madár egy fiatalabb hím segítségét is igénybe veszi területe védelmezésénél, de csak akkor, ha revírjének védelme fontosabb számára, mint hogy minden elérhető táplálékot ő maga szerezzen meg. Ez a territoriális viselkedés különösen a költési időszakban mutatkozik meg. Máskor a barázdabillegetők békésen megvannak egymás mellett. A fészek építését többnyire a tojó végzi, a hím az alapanyag szállításában segít, amely nagyon változatos, szinte bármit felhasznál, amit megfelelőnek talál. Sokszor találhatunk a fészekben mesterséges anyagokat is, de a belsejét mindig puha tollakkal, szőrökkel, szöszökkel béleli. Fészekalja 5-6 tojásból áll, amelyek fehéres alapon finoman sötétesen szeplősek. A kotlásban a hím is segít, évente két-három fészekaljat nevelnek fel. A fiókák 14-15 napig maradnak a fészekben, mialatt vízhez kötődő ízeltlábúakkal, legyekkel, szúnyogokkal, hernyókkal etetik őket.

Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 25.000,- forint.

Forrás, Forrás

A barázdabillegető hangjának lejátszása

Az oldal - ezen egy soron kívüli - reklámmentességét a Tisza-tavi Természetbúvár Bolt, a Dawbird's Könyvelő Iroda és a PPB Pénztárgép Szerviz támogatása biztosítja, kérjük ha teheted vásárolj tőlük, illetve vedd igénybe szolgáltatásaikat.