BODORKA

(Rutilus rutilus)

Minden vizünkben él, őshonos hajfajunk. Szereti a csendesen folyó és állóvízű helyeket, nyáron főként a hínáros részeket keresi. Kis termetű, legtöbbször 10-18 cm-es, testsúlya maximum 1 kg. 

Teste oldalról lapított, nem túl magas hátú, szája csúcsba nyíló, középállású. A has- és hátúszók első sugarai merőlegesen egy vonalba esnek, a hasvonal a has- és a farok alatti úszók között hengeres, él nincs rajta. A táplálékbő vizekben, magasabb, szélesebb hátú, ún. állóvízi változata él, szemben a "folyóvízi" nyúlánkabb egyedekkel. Szemgyűrűje pirosas, a hát zöldesszürke, a has fehér, a páros úszók enyhén vörhenyesek, a páratlanok szürkésvörösek.

Rovarlárvát, aprócsigát, planktonrákokat, hínárhajtásokat fogyaszt.

Csoportosan ívik, a hímeken ilyenkor nászkiütés jelenik meg. Gyökérzetre, algás kövekre, vízinövényzetre ragad sárgás 1-1,5 mm átmérőjű ikrája. Az ivarérés a 2. ill. a 3. nyár után következik be. Elhúzódó ívása esetén képes kereszteződni közeli rokonával a vörösszárnyú keszeggel (ez a faj később ívik). Hibridjeik életképesek, mindkét faj jegyeit magukon viselik és nagyobbra nőnek a bodorkánál.

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Bodorka