BÖJTI RÉCE

(Anas querquedula)

Európában, Ázsiában fészkel, télen Afrikába vonul. A Kárpát-medencében rendszeres fészkelő. Szikes tavak mellett található meg. Itt-tartózkodása idején - szemben a csörgő récével - ritkán képez nagyobb csapatokat, párban vagy egyesével cikáznak. Vizirovarokat, vízinövényeket és magokat eszik. Kaszáló mozdulatokkal szűrt táplálékot is felvesz a vízből.

A tojó valamivel kisebb és könnyebb a hímnél. A nászruhás böjti réce gácsér legfontosabb bélyege a sötétbarna fejen a szemtől a tarkóig húzódó széles fehér szemsáv. A nyak és a begytollak színe hasonló a fejéhez. A has világos, fehéres tollai feketével szegettek. Csőre szürkésfekete, lába barnásfekete, szeme barna. A tojó, és nyáron a hím is világosbarnán foltozott. A szárnytükör a tojónál szürkésbarna, mindkét oldalon fehér szegéllyel, míg a gácsérnál a szárny szürke színe nyáron is megfigyelhető. A fiatalok a tojóhoz hasonlítanak, de tollazatuk sötétebb tónusú, s mintázatuk is erősebb, elülső testtájuk foltosabb. Hangja jellegzetes, rekedtes "krek-krek".

Kedvelt költőhelyei a sekély vizű, növényzettel borított szikes tavak, tocsogók. A fészket megfelelő takarásban, száraz talajfelszínre a tojó készíti, olykor bokrok, magas növények alá, s a növényzet a fészek fölött gyakran tetőként összeborul. A fészek maga egy kis mélyedés, amelyet a környékéről származó mindenfajta száraz növényi anyagokkal, végül pedig pehelytollakkal bélel ki a tojó. A költési idő április végétől kezdődik. A tojásokat naponta rakja le a tojó, és mint minden récefajnál, csak ő ül rajtuk. A kotlás az utolsó tojás lerakásával veszi kezdetét, fészekalja 8-11 tojásból áll, melyen 21-23 napig költ. A fiókák fészekhagyók, önállóan táplálkoznak, vezetésük a tojóra hárul.

Magyarországon fokozottan védett. Eszmei értéke 100 000 Ft.

Forrás, Forrás 

Fotók: 1. kép: Dick Daniels, CC BY-SA 3.0, 2. kép: Ferran Pestaña, CC BY-SA 2.0, 3. kép: Michele Lamberti, CC BY 2.0