BÜTYKÖS ÁSÓLÚD

(Tadorna tadorna)

A bütykös ásólúd, Európában, Nyugat- és Közép-Ázsiában költ. Az európai populáció főként lapos homokpartokon, dagálykor elárasztott területeken és folyópartokon található. Szárazföldek belsejében a nagy tiszta tavakon és a vízszűrő csatornákon is megtelepszik. Táplálékot főként dagálykor elárasztott területeken, iszappadokon keresi a folyótorkolatoknál vagy a sekély vizű lagúnákban. Az 1970-es évekig csak ritka kóborló volt Magyarországon, majd egyre sűrűbben lehetett megfigyelni hazánkban. Első hazai költését 1996-ban dokumentálták, azóta néhány pár szinte minden évben fészkel nálunk.

A tojó kisebb, mint a hím. A két nem tollazatának színe megegyezik, de a gácsér a csőre tövén élénkvörös bütyköt visel. A hímnek nászruhájában a feje és a nyakának elülső része enyhén fényló zöldes fekete. Válltól indulva oldalt egy szürkésfekete szalag fut hátra. Melle körül és hátának fejhez közelebbi részén széles vörösesbarna szalag húzódik végig. Mellétől a hasáig egy újabb fekete szalag húzódik végig. A többi toll nagyrészt fehér. A farok aljánál és a könyöknél vörösesbarna rajzolatok találhatók. A párzási időszakban a nemek a csőrnél levő bütyök alapján különböztethetők meg a legkönnyebben, ugyanis ez csak a hímeknél jelenik meg, és nagysága a herék méretétől függ.

Az ivarérettséget a tojó többnyire 2 éves korban, a hím 4-5 éves korban éri el. Az egy környéken élő párok közösen járják násztáncukat egy kiemelkedő magaslaton, ilyenkor körbe-körbe járnak, két lábbal a levegőbe ugranak, nyakukat hajlítgatják és csőrükkel integetnek. A fiatal párok első márciusuk alatt találnak egymásra, ezután egy évig jegyben járnak, mielőtt először költenének. Életük végéig együtt maradnak. A párzás csak a vízen sikeres, a tojó hátára mászó hím annak nyaktollaiban kapaszkodik meg csőrével. A bütykös ásólúd földbe ásott lyukban fészkel, ami többnyire egy-két méter hosszú. Alkalmas helyet a hím keres, és mereven előrenyújtott nyakkal mutat az alkalmasnak ítélt helyre. A végleges választás azonban a tojóé. Fűvel és tollal bélelt fészekbe rakja 7-15 tojásból álló fészekalját, a tojások súlya 75 - 77 gramm, fehérek, tompa héjúak, és tompa oválisak. Csak a tojó kotlik, a hím a fészek közelében őrködik, a fiókákat mindkét szülő védi.  A fiókák már órákkal a kikelés után nagyon mozgékonyak, tudnak ugrani és mászni is. Addig maradnak az üregben, amíg minden fióka megszárad. Azután többnyire kora reggel elhagyják a költőüreget, és mindkét szülőjük a vízhez vezeti őket. Rögtön nagyon önállóak, és ha kell, már egyhetes koruktól képesek szülői segítség nélkül túlélni és felnövekedni.

Magyarországon védett, eszmei értéke 50.000 forint.

Forrás