BÜTYKÖS HATTYÚ

(Cygnus olor)

Fotók: By Mindaugas Urbonas from Lithuanian wikipedia, CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2502135, By Andreas Trepte, Marburg, CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=788539, By Thermos, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3019164, By Benh LIEU SONG, CC BY-SA 3.0,https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4209682 

Egyike a legnagyobb röpképes madaraknak. Tollazata tiszta fehér. Szeme barna, csőre vörös, nevét adó bütyke és kantárja fekete, lába barnásfekete vagy tiszta fekete, nagy széles úszóhártyával. A bütyök a hímnél jobban fejlett, mint a tojónál. 

Álló- vagy lassan folyó vizeken költ, ahol bőséges táplálékra van szüksége. Tápláléka vízinövények részeiből és magvaiból, rovarokból, férgekből, kagylókból, apró kétéltűekből éshalakból áll. Hosszú nyakával a tófenékről tépi a táplálékát, ahol a récék már nem jelentenek konkurenciát.

Hosszas, csapkodó vízfelszíni nekifutással emelkedik fel, de ha már a levegőben van, kitartóan repül. Repüléskor evezőtollai messziről hallható fütyülő hangot adnak. Akár a többiréceféle, vedléskor egyszerre veszíti el összes evezőtollát, és ilyenkor átmenetileg röpképtelenné válik.

Fogságban akár 50 évig is elél, de szabadon ritka a 7 évnél idősebb madár.

Az ivarérettséget 2-3 éves korban éri el. Monogámiában él. A hattyúpár hűséges költőterületéhez, és területéről körülbelül a hóolvadástól kezdve elűzi a többi hattyút. Márciustól júniusig költ. A fészket csak a tojó építi, sekély tavak nádasainak szélén. Ehhez nádszálakat és gyékényt szaggat le, és maga mögé teszi ezeket. Ezt az egyszerű mozdulatot többször ismételve egy nagy halmot alakít ki. A fészkét védő hattyú az embert is megtámadja: ilyenkor teljes magasságában felágaskodik, és félelmetesen csapkod szárnyával. Ha ellensége ettől nem menekül el, akkor feladja a küzdelmet, és visszavonul. 

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/B%C3%BCtyk%C3%B6s_hatty%C3%BA