BÚVÁRPÓK

(Argyroneta aquatica)

Fotók: By Baupi, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7273120, By Norbert Schuller Baupi, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5660876, By Norbert Schuller Baupi, CC BY-SA 3.0,https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5660941 

A buvárpók vagy vízipók elterjedési területe Európa. A vizek szennyeződése következtében száma egyre fogy. A vízipók fejtora sötétbarna, potroha szürke színű. A nőstény fejtorának hasi oldalát és egész potrohát ezüstösen csillogó levegőrétegborítja, a hím potrohának hátán ez a réteg hiányzik. A hím 10-15 milliméteres testhosszúságával lényegesen nagyobb termetű, mint a nőstény, amely csak 8-9 milliméter.

A vízipók az egyetlen pókfaj, amely egész életében víz alatt él. Az állat növényekkel sűrűn benőtt, különböző méretű állóvizek lakója. Leggyakrabban lápos tavakban, vizesárkokban, alkalomadtán halastavakban található. A vízipók levegővel töltött tágas harangot létesít a víz alatt. Finom, kettős szőrzete lehetővé teszi, hogy a víz felszínéről levegőbuborékokat vigyen a víz alá. Vízszintes hálószövedéket készít a vízinövények között, és vezetőfonalat is sző a víz felszínéig.

A petékből kikelő fiatal pókok két év alatt érik el végleges testhosszúságukat, ekkor válnak ivaréretté.

A búvárpók az egyik főszereplője a közkedvelt, Vízipók-csodapók című mára legendává vált magyar rajzfilmsorozatnak (1975-1981).

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/B%C3%BAv%C3%A1rp%C3%B3k