CSONKAFÜLŰ DENEVÉR

(Myotis emarginatus)

Fotók: By Karol Tabarelli de Fatis, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=48401446, By Gilles San Martin, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=24611593, 

Magyarországon a Bükk, a Gerecse és a Mecsek hegységekben, valamint Budapest környékén fordul elő, főként az erdős területeken, de városok külső kertes részeire is behúzódik. Szórványosan előforduló, veszélyeztetett faj. Kora estétől késő reggelig vadászik. Mezők és vizek fölött, alacsonyan vagy közepes magasságban repül. Tápláléka rovarok. A csonkafülű denevér leginkább magánosan, néha kis csoportokban, barlangok mélyén telel át. Téli szállása barlangokban, bányákban van, de olykor pincékben is előfordul.

Közepes termetű faj. Füle közepesen nagy, a fülfedő keskeny, hosszú, hegyes. A fül külső karéjának derékszögű kimetszése nagyon feltűnő. A bunda hosszú, nem túl tömött, kissé göndör, színe a háton vöröses vagy vörösesbarna, a hasi oldalon világosabb, szürkés. A sarkantyú a farokvitorla feléig ér. 

Szaporodása hasonlít a többi denevéréhez. Nagyobb kölykezőkolóniái meleg barlangokból és tágas, régi csűrökből ismertek. A nőstények a szaporodás idején épületeken vagy barlangokban, más fajok társaságában érkeznek, de kisebb-nagyobb elkülönülő csoportokban gyülekeznek, majd júniusban kölykeznek.

Csak néhány olyan telep ismert Magyarországon, ahol szaporodik is, állományának nagyságát nem ismerjük. Bükk hegységi állománya az egyes barlangrészletek idegenforgalmi hasznosításával jelentős károkat szenvedett, így Miskolc-Tapolcán a barlangfürdő kiépítésével e fajnak is a legjelentősebb ismert hazai telepe pusztult el. 

Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 100.000,- forint, Jelölő faj a Tisza-tavon.

Forrás