DANKA SIRÁLY

(Chroicocephalus ridibundus)

Magyarországon márciustól novemberig tartózkodnak, majd a Földközi-tenger partvidékére vonulnak, de egyes példányok át is telelnek. Rovarokkal, halakkal, gyümölcsökkel és dögökkel táplálkozik. Kiválóan repül, jól úszik.

Majdnem varjúnagyságú, csőre nem igen erős, kissé kampós, orrlyukai, a csőr tövéhez közel, hasítékalakuak, az első két evező fehér, az egész toll fekete szegéssel, az egész fej csokoládébarna, mely szín a torkon lejebb terjed, mint a tarkón, a szem mögött félholdalakú fehér foltocska, hát halvány hamuszürke, nyak, egész alsórészük és farkuk fehér, lábak és csőr karminpirosak úgy a szemgyűrü és szem is. Télen a fej fehér, a szem előtt kis feketés, a fül táján nagyobb szürke folt.

Telepesen költ, a talajon zsombékokra, nádtörmelékből és növényi részekből készíti csésze alakú fészkét. A fészekalja 2-4 agyagsárga színű, sötétbarna foltozású tojásból áll, melyen 18-24 napig kotlik. Rendkívül éberen védik a fészektelepet, a háborgatókat azonnal megtámadják, elűzik. A fiókák 35 nap múlva lesznek önállóak. VIDEO

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Dankasir%C3%A1ly