DARÁZSPÓK

(Argiope bruennichi)

Fotók: By © Hans Hillewaert, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=16283673, By Qflieger, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=29439180, By Orchi - Self-photographed, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=27665897, 

Magyarországon őshonos faj. Főleg a nedves, üde élőhelyeket és a nádast kedveli, de napsütötte füves élőhelyeken mindenütt általánosan elterjedt. Gyakran jelenik meg kertekben, mezőgazdasági területeken is.

A hím 4-5, a nőstény 14-17 mm nagyságú. A nőstény potroha jellegzetesen harántcsíkolt, darazsak mintájára emlékeztet. A hím potroha világos, mintázat alig ismerhető fel rajta. A fejtort mindkét ivarnál világos, felszínre simuló szőrzet fedi. Ha a pók hálójába repül valami akkor a potrohon lévő sárga csíkok kifehérednek és a pók fekete fehér lesz. A pókoknál elég ritkán megfigyelhető módon mindig csoportosan él.

Hálója sűrű szövésű, jellegzetes vezérfonál figyelhető meg benne. Ez a mintázat egy sűrű szövésű "hímzés" a hálón, amely erősen visszaveri a napfényt, benne annak ultraibolya tartományát is, így vonzó célponttá teszi a hálót a zsákmányul szolgáló rovarok számára. A kialakításához használt pókselyem összetétele kissé eltér attól, amellyel magát a kerekhálót szövi.

Német kutatók fölfedezték, hogy a darázspók hímje párzás után bennhagyja ivarszervének végét a nőstény ivarnyílásában, s ezzel hatékonyan megakadályozza, hogy az utána párosodni próbáló hímek megtermékenyítsék nőstényt. Ez a viselkedés ugyan használhatatlanná teszi a hím párzószervét is, de ennek nincs sok jelentősége. E pókok nőstényei ugyanis párzás után gyakran megtámadják és megeszik a hímeket, ha azoknak nem sikerül időben elmenekülniük.

Forrás1, Forrás2