ELEVENSZÜLŐ GYÍK

(Zootoca vivipara)

Fotók: By Ireen Trummer - Own work, CC BY-SA 3.0,  https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=23402426, By Orangeaurochs from Sandy, , CC BY 2.0,   https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=27752373, By Hedwig Storch - Own work, CC BY-SA 3.0,  https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15248934

Az elevenszülő gyík  egy eurázsiai hüllőfaj, mely nevével ellentétben álelevenszülő, hiszen magzatburkú tojásokat rak - igaz, ezek szinte azonnal, fél órán belül kikelnek a lerakást követően. 

A legfeljebb 16-18 centiméteres hosszúságot elérő elevenszülő gyík leginkább a fürge gyíkkal téveszthető össze, mivel mind zömök testalkata, mind barnás színezete nagyon hasonlóvá teszi ez utóbbihoz, főleg a fiatal állatokat. A testhossz 60%-át kitevő farok csak a közepétől kezd vékonyodni, ezért tömzsinek tűnik. A teljesen fekete melanisztikus példányoktól eltekintve az elevenszülő gyík alapvetően vöröses- vagy szürkésbarna színű. A háton fekete gerinccsík, az oldalon pedig sötét foltokkal váltakozó világossárga pettyek futnak végig. A hasi rész is sötét: vöröses, vagy piszkossárga. A hímek és nőstények alig különböznek egymástól, bár az előbbiek hasa általában narancssárgás vagy vöröses.

Nyirkos, hideg területen él, ezért gyakran látható kevésbé meleg, borús időben is. Nappal aktív, éjszakára kövek alá vagy rágcsálók ásta üregbe bújik. Táplálékát elsősorban férgek és csigák képezik, de ízeltlábúakat is fogyaszt. Októberben száraz, fagymentes helyre  vonul telelni, ahonnan március-április fordulóján bújik elő.

A párzásra májusban kerül sor. A tojások az anyaállat testében fejlődnek, amíg az július-augusztusban le nem rakja őket. Ekkor a 4,5-6 centiméteres kis gyíkok fél órán belül kikelnek, és önálló életet kezdenek.

Védett, eszmei értéke 100 000 forint.

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Elevensz%C3%BCl%C5%91_gy%C3%ADk