ÉNEKES NÁDIPOSZÁTA

(Acrocephalus palustris)

Magyarországon rendszeres fészkelő, májustól szeptemberig tartózkodik a környékén. Bokrosok, csalánosok, ligetes erdők szegélyei, folyóárterek vagy gabonatáblák lakója, kerüli a mocsaras területeket. Afrikában telel át. Tápláléka vízicsigákból, búvárpókokból, legyekből, árvaszúnyogokból és skorpiólegyekből áll. Nagyon jó hangutánzó, az egyetlen európai madárfaj, amely afrikai madarak hangját is utánozza.

A cserregő nádiposzátához nagyon hasonló megjelenésű madár, attól legkönnyebben éneke alapján lehet megkülönböztetni. Az énekes nádiposzáta az évezredek során kiszorult a mocsarak, lápok sűrű nádasaiból a zsombékosabb, vékonyabb szálú növényzet irányába, így nincs is szüksége olyan széles talpméretre, mint a sűrű nádasban költő cserregő nádiposzátának. Színe is inkább zöldesebb, nem sárgásbarnás, ami szintén az őt körülvevő növényzet színével van összhangban. Testhossza 13-14 centiméter, szárnyfesztávolsága 18-21 centiméter, testtömege 10-15 gramm. A költési időszakban felül olajbarna, alul fehéres. Éneke igen változatos: mesterien utánozza más madarak hangját, melyek strófáit saját repertoárjába is beépíti. Költőhelyén képes az összes környezetében lévő madárfaj énekét leutánozni. Előszeretettel használja a seregély, a sárga billegető, a mezei veréb és egyéb énekesmadarak jellegzetes hangjait.

Évente egyszer költ, de a szaporulat elpusztulása esetén, újra rakja a tojásait. A tojó csalánosokba építi a félgömb alakú fészket.  A fészekalj 5 ritkán 6 tojásból áll. A tojásokon mindkét szülő kotlik 11-12 napig. A fiatal madarak 11-13 nap múlva elhagyják a fészket, de repülni még nem tudnak. A nyíltabb, síkvidéki területeken a kakukk egyik leggyakoribb gazdamadara.

Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 25.000 forint.

Forrás, Forrás

Az oldal - ezen egy soron kívüli - reklámmentességét a Tisza-tavi Természetbúvár Bolt, a Dawbird's Könyvelő Iroda és a PPB Pénztárgép Szerviz támogatása biztosítja, kérjük ha teheted vásárolj tőlük, illetve vedd igénybe szolgáltatásaikat.