ÉNEKES RIGÓ

(Turdus philomelos)

Egész Európában, Ázsia egy részen, a Közel-Keleten és Észak-Afrikában él, a Kárpát-medencében rendszeres fészkelő március-október hónapokban, de néha áttelel. Hernyókat, csigákat, gilisztákat zsákmányol, de elfogyasztja a bogyókat és gyümölcsöket is. Nevét onnan kapta, hogy nagyon szépen énekel. Jellegzetes szokása, hogy az apróbb házas csigákat gyűjti és azokat a csőrében egy arra alkalmas helyre (pl.: kőhöz, köves úthoz) viszi és ott magasra emelve hozzáverdesi kopogva, feltöri és úgy fogyasztja el. 

Testhossza 23 centiméter, szárnyfesztávolsága 33-36 centiméter, testtömege 65-100 gramm. A hím és a tojó tollazata hasonló. Háta sötétes olajbarna, hasa és a torka fehéres, a mellen rozsdasárga, szív- és csepp alakú sötét foltozattal. A szeme fölött világosodó szemöldökvonás látható, szárnya belül rozsdasárgás. Csőre és lába sárgásbarna. Röptükben a sárga alsó szárnytollak jellegzetesek. A léprigó nálánál jóval nagyobb. A pedig abban különbözik, hogy nincs fehér szemöldöksávja, vörös szárnybélése, sem fehér hegyű külső farktolla. Hangját márciustól kezdve hallhatjuk. Éneke erőteljes, tiszta, változatos és strófáját akár négyszer is megismétli. Főképp hajnalban és alkonyatkor énekel. Kiváló hangutánzó! Trilláiban sok madár hangját megismerhetjük.

Leginkább fenyőfákon, vagy sűrű bokrokon fészkel. Ágvillákba, bokorba vagy az épületekhez közeli kúszónövények közé rakja fészkét. A fészeképítés kizárólag a tojó feladata, a hím ez idő alatt rendületlenül énekel, védi területét. A csésze alakú, mutatós, tömött fészket a tojó készíti levelekből, gallyakból, gyökerekből, száraz levelekből és zuzmókból. Belsejét sárral vagy korhadó fával kitapasztja. Ez a réteg száradás után olyan kemény lesz, hogy akár évekig is megmarad. Legtöbbször árnyékos fészkelőhelyet választ. A pár április és július között kétszer költ.  3-6 tojása tojása élénk kékeszöld színű, melyen semmiféle mintázat nem látható. Ez a bélyeg jól elkülöníti a halvány foltokkal tarkított fekete rigó tojásaitól. A fiókák 13-14 nap alatt kelnek ki az égszínkék alapon feketével ritkán pettyezett tojásokból és ugyanennyi ideig maradnak a fészekben.  A fiókák kikelését követően mindkét szülő részt vesz azok felnevelésében. Ismét két hétnek kell eltelnie, hogy a már megerősödött fiókák elhagyják a fészket. A fiatal hímek néha már a fészekben elkezdik a halk csicsergést.

Magyarországon védett, eszmei értéke 25.000,- forint. 

Forrás, Forrás