ESŐTHOZÓ PŐCSIK

(Haematopota pluvialis)

Az esőthozó pőcsik Európa egyik leggyakoribb bögölyfaja, mocsarak és nedves rétek lakója, de a szárazabb helyeken is előfordul, mintegy 2000 méter magasságig. Lárvái a nyirkos talajban fejlődnek. A nőstények vérszívók, szúrásuk igen fájdalmas. A hímek kizárólag nektárral táplálkoznak.

Az esőthozó pőcsik 9-12 milliméter hosszú kétszárnyú. Színe szürke, a tor felső oldalán sötét hosszcsíkok húzódnak. Szeme igen tarka, kanyargós vonalú világos és sötét sávokkal, melyek a szivárvány színeiben csillognak, a hímnél egymással találkoznak, a nősténynél viszont kifejezetten elkülönülnek. A szárnyak opálosan áttetszők, elmosódott körvonalú, szürke foltokkal, nyugalmi helyzetben háztetőszerűen helyezkednek el. A nőstény szúró-szívó szájszervvel rendelkezik, kés élességű állkapcsokkal, a hím szájszerve visszafejlődött.

Rövid nászrepülés után a földön párosodik. A nőstények ezután emlősállatokat vagy embereket keresnek fel, mert a peterakáshoz vért kell szívniuk. Először optikai úton, később szagok alapján is tájékozódnak. A petéket csoportokban, rétegezve rakják le a vizek közelében élő növényekre. 

Forrás