EZÜSTSIRÁLY

(Larus argentatus)

Régen a sárgalábú és a sztyeppi sirállyal azonos fajba sorolták, ma három különböző fajként kezelik őket. Az öreg madarak lába ellentétben a másik két hasonló fajjal, hússzínű. Kereszteződhetnek más nagy sirályokkal, így a sztyeppivel és a sárgalábúval is. Természetes élőhelye tengerpartok, szigetek, folyók és tavak közelében van. Az ezüstsirály Magyarországon ritka kóborló, elsősorban télen fordulhat elő. Mint a legtöbb sirály, ez a faj is mindenevő. Mindenevő. Vízen, szárazföldön és a levegőben is sikeresen zsákmányol. A táplálék összetétele változatos, magvak, termések, férgek, rovarok, csigák, kagylók, más gerinctelenek, hal, kisemlős, tojások, fiókák, dögök és hulladékok alkotják. Állománya növekvő, melynek oka a növekvő hulladék mennyisége.

Testhossza 55-64 centiméter, szárnyfesztávolsága 140-150 centiméter. A hímek némileg nagyobbak a tojóknál, egyébként a nemek egyformák. Tollruhája fehér, háta ezüstszürke, a szárnya vége fekete. Sárga csőre kampós végű. Lába hússzínű.

A ezüstsirály telepesen fészkel, gyakran a heringsirállyal egy kolóniában, sziklapárkányokon vagy az alacsony aljnövényzetű talajon költenek.  Tengerpartokon, folyópartokon, tavaknál és magashegységekben is költ. A magas sziklákat szereti, de szigeteken, homokpadokon, nádasokban, mezőgazdasági területeken is költhet. Főleg a talajra, néha fára fészkel, vagy akár lakóépületek tetején, erkélyein is megtelepszik költeni. Ez utóbbi igen gyakori jelenség, és társadalmi probléma is egyben Európa tengerparti nagyvárosaiban. Április közepétől augusztus közepéig költ. Mindkét szülő részt vesz a fészeképítésben, de a fészekanyagot a hím hordja. A fészek általában egy nagyobb hínárkupac, nagyon közel a többi költő madárhoz. 2-4 tojást rak évente egyszer, de pótköltése is előfordulhat. Mindkét szülő kotlik, 2-4 óránként váltják egymást 28-30 napon keresztül. Az etetésben is mindkét ivar részt vállal. A kirepülési arány mindössze 20-40 % A fiókák a szülők csőrén lévő piros foltot csipkedik, mire a felnőtt állat kiöklendezi a táplálékot.

Forrás, Forrás