FEHÉR FŰZ

(Salix alba)

Fotók: By No machine-readable author provided. MPF assumed, CC BY-SA 3.0,  https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=317373, By Willow, CC BY-SA 2.5,  https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2032784, By Tangopaso, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=34053267 

A füzek álló- és mozgóvizeink környékkének megszokott karakteres növényei. A fehér fűz 20-25 méterre megnövő, terebélyes, csaknem mindig tőtől ágas fa, vesszői egészen a földig lehajolnak. Kora tavasszal megjelennek rajta a barkák, és csak azután a keskeny, világosbarna levelek, melyek lándzsásak, a fonákuk rásimuló ezüstös selyemszőrös. Lombhullató. Általában nyirkos talajt kedvelnek, a pangó vizet is tűrik, de normál viszonyok között is jól fejlődnek.

Víztűrésük többek között annak köszönhető, hogy az elárasztás idején törzsük víz alatti részén preformált gyökereket fejlesztenek, amelyek a víz felső, oxigénben dús rétegében elbokrosodva részben átveszik a levegőtlenné vált talajban lévő gyökérzet szerepét. 

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Feh%C3%A9r_f%C5%B1z