FEHÉR NYÁR

(Populus alba)

CC BY-SA 3.0,https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=163929,  By Braveheart, CC BY-SA 3.0 at,https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=40089651 By Димитър Найденов / Dimìtar Nàydenov, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=32941495 

A fehér nyár a fűzfafélék családjába tartozó kétlaki lombhullató fafaj. Őshonos Észak-Afrikában, Európában és Ázsia mérsékelt éghajlatú területein. Kedveli a nedves területeket, gyakran vízpartokon nő. 

15-30 m magasra növő széles koronájú fa. Kérge sima, szürkésfehér vagy zöldesfehér színű, jellegzetes rombusz alakú sötét foltokkal a fiatal fákon, amelyek feketéssé és repedezetté válnak idősebb korban. A fiatal hajtások és rajtuk a rügyek gyapjasak. A levelek 4-15 cm hosszúak, 5 karéjúak, kihajtáskor mindkét oldalon szőrösek; ez a színi oldalon hamar eltűnik de a fonáki rész a szőrök miatt fehér marad. A gyorsan növő fiatal fákon mélyen karéjosak a levelek, a lassabban növő idősebb fákon kevésbé mélyen karéjosak. A virágok kora tavsszal barkákban nyílnak, 5-8 cm hosszúak; a porzós barkák szürkék sötétpiros porzószálakkal, a termős barkák szürkészöldek, 8-10 cm hosszúak, szélbeporzásúak. Mindkét nemű barka murvalevele világosbarna. Termése tok, magjai repítőszőrösek, szél által terjednek; tavasz végén-nyár elején érnek be. 

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Feh%C3%A9r_ny%C3%A1r