FEHÉR TÜNDÉRRÓZSA

(Nymphaea alba)

A fehér tündérrózsa a víz színén úszó, 15-30 centiméter széles, fényeszöld levelei kerekdedek, válluk mélyen bemetszett, szélük ép. Az oldalerek villásan szétágaznak, de a levél szélénél összefutnak. A levélnyele hengeres. 10-15 centiméter átmérőjű virágain 4 zöld csészelevél és 15-25 fehér szirom található, melyek fokozatosan mennek át a porzókba. Megporzástól függően 3-5 napig nyílnak, majd elhervadva a víz alá buknak, és helyükbe újak fejlődnek. Virágai csak nappal nyílnak, éjszakára becsukódnak. A virágzási ideje június - szeptember között van. Évelő növény, karvastagságú gyöktörzzsel.

A fehér tündérrózsa tápanyagban gazdag, iszapos talajú álló- vagy lassan folyó vizek lakója. Körülbelül 3 méter is lehet a vízmélység. A fattyúszerkő jellemzően a fehér tündérrózsa-sárga vízitök növénytársulásra készíti úszó fészkét.

A latin nevét a görög mitológiából kapta. A történet szerint a nagy erejű Heraklész miatt elhunyt nimfa tündérrózsaként élt tovább a mocsárban. 

A fehér tündérrózsa főzete nyugtató, hasmenésellenes, vérnyomáscsökkentő és nemi vágyat csökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Túlzott, hosszantartó használata azonban a libidó visszafordíthatatlan elvesztéséhez vezethet.

Külsőleg a repedezett és behasadt bőr kezelésére alkalmazzák, sebgyógyulást elősegítő hatásuk miatt pedig felületi égéseknél, valamint napégésre.

Védett növényünk, eszmei értéke 5.000 Ft.

Forrás