FEKETE GÓLYA

(Ciconia nigra)

Fotók: By Frank Vassen from Brussels, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=18877011, By Frank Vassen from Brussels, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=43769483, By Frank Vassen from Brussels, CC BY 2.0,https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15988504 

Magyarországon kis állománya él, költ a Hanságban, a Vendvidéken, az Őrségben és a Szigetközben, a Felső-Tisza-vidékén és Tisza-tó közelében, a folyókat kísérő erdőkben. Elsősorban a vizes élőhelyek közelében elterülő erdőket kedveli. Fontos számára a háborítatlanság, az ember jelenlétét nem szereti. Élőhelyét elsősorban a fakitermelés veszélyezteti, hiszen a fészkét akkor is elhagyja, ha a közelben kivágják a fákat.

Testhossza 90-105 centiméter, szárnyfesztávolsága 173-205 centiméter, tömege 3000 gramm. Feje fekete, nyaka, melle és háta matt fekete, melyek fémes zöld vagy ibolya csillogásúak. Röptében a szárnyon alul, csak egy fehér háromszög van a hónaljnál. A fiatal példányok csőre és lába szürkészöld, az idősebbeké piros.

Sekély vízben kutat élelem után, előszeretettel vadászik kisebb gerincesekre, vízirovarokra. Olykor a fészkelőhelye közelében elterülő mezőgazdasági területen egerészik gémekkel, fehér gólyákkal egy csapatban. Augusztusban ártereken, holtágakban gyülekezik, sokszor a gémekkel alkot egy csapatot. Afrikában telel ki, majd márciusban érkezik vissza Európába.

A fekete gólya egész fészkelőterületén veszélyeztetett faj. Magyarországon a fokozottan védett fajok kategóriájába tartozik, eszmei értéke 500 000 Ft. 

WEB kamera, igaz Gemencen, A 2015-ös fészekalj

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Fekete_g%C3%B3lya