FEKETE NADÁLYTŐ

(Symphytum officinale)

Fotók: By H. Zell, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11141605, By AnRo0002, CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=22270889, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=178833

A fekete nadálytő népies nevén forrasztófű, összeforrasztófű, sarkosfű, összeplántálófű, nadálygyökér, madárgyökér vagy feketegyökér. Évelő növény, a nedves helyeket kedveli, réteken vizes gödrökben gyakran előfordul. 

Gyökerei 2,5-3 cm átmérőjűek, mélyen helyezkednek el a talajban, színük sötétbarna vagy fekete, felvágva belül fehér, esetleg sárga, nyálkás tapintású. A szár alul dúsan elágazó, a szárlevelek nyélrefutók. Levele széles, érdes, hegyes csúcsokban végződik, bogernyős virágzata bíbor vagy rózsaszín, esetleg sárgásfehér. Egész nyáron virágzik.

A gyógyászatban sokféle célra használják, külsőleg kitűnő hatása van a fekélyekre és a csonttörésekre, égési és más sérülésekre, duzzanatok borogatására. Hatásos szer még a reuma, ízületi gyulladás, megerőltetés, csontfájdalmak, sebek, vérömlenyek, zúzódások, ficam, rándulás, bénult végtagok fájdalmainak enyhítésére, de tüdőbetegségek kezelésére is. A gyökereket tavasszal vagy ősszel, leveleit virágzáskor kell gyűjteni, és körültekintően szárítani.

Leveleinek hatóanyagtartalma: A-, C-, és B12-vitamint, kalciumot, káliumot, foszfort is tartalmaz, bár ezek nem fedezik a napi szükségletet, de fehérjetartalma nagyobb, mint akármelyik zöldségé. Azonban vigyázni kell vele, mert tudományosan még nem sikerült igazolni, hogy rákkeltő vagy rákmegelőző-e. Ugyanis tekintélyes mennyiségű csersavat tartalmaz, amely rákkeltő és -megelőző tulajdonságokkal is bír. Legnagyobb mennyiségben a gyökere tárol ilyen anyagokat, ezért ezt a részét inkább csak borogatásként használják.

Forrás