FEKETENYAKÚ VÖCSÖK
(Podiceps nigricollis)

Széles elterjedésű faj, Eurázsia, Afrika és Észak-Amerika jelentős részén költ. Hazánkban főleg az Alföld nagyobb kiterjedésű, sekély mocsarait, időszakos elöntéseit és halastavait kedveli. Telepesen fészkel, legtöbbször szerkők, dankasirályok vagy küszvágó csérek társaságában, de ismertek önálló kolóniái. Főleg április és október között figyelhető meg hazánkban, bár néhány példány rendszeresen áttelel be nem fagyó vizeinken. Rövidtávú vonuló, a telet a Földközi-tenger mentén és Kis-Ázsiában tölti. 

A fajra a 30 centiméteres átlagos testhossz és 56-60 centiméteres szárnyfesztávolság jellemző, tömege 200-450 gramm. Nászruhában fekete a nyaka, vörössárga tollpamacs van a feje két oldalán. Szeme piros.

Május-júniusban költ, előfordul második költés is. A többi vöcsökféléhez hasonló fészkét általában nyílt, de hínárnövényzettel sűrűn benőtt részre építi növényi anyagokból. Ide rakja 4-5 tojását, melyből a csíkos fiókák körülbelül 20 nap alatt kelnek ki. Az utódokat mindkét szülő gondozza, a család a vonulási időszakig együtt marad. Apró halakkal, ebihalakkal, vízirovarokkal, rákokkal, férgekkel táplálkozik. Jelentős mennyiségű növényi élelmet fogyaszt, ez főleg vízen úszó levelekből és magokból tevődik össze.

Magyarországon fokozottan védett! természetvédelmi értéke 100.000 forint.

Forrás, Forrás