FÜLEMÜLESITKE

(Acrocephalus melanopogon)

Márciustól októberig tartózkodik Magyarországon, rendszeres fészkelő. A legkorábban visszatérő nádiposzátánk, és a legkésőbb vonul el hazánkból. A telet a mediterráneum édes. illetve brakkvizes nádasaiban tölti. Nevét énekének fülemüleszerű kezdőstrófájáról kapta. Szúnyogokkal, árva-szúnyogokkal, vízilegyekkel, más vízirovarokkal és lárváikkal táplálkozik. 

Hossza 12-13 centiméter, szárnyfesztávolsága 15-17 centiméter, testtömege 10-17 gramm. A felnőtt madarakon a homlok és a fej teteje fekete, ez kiemeli a tarkó felé kiszélesedő szemöldöksáv fehér színét.. A fülemülesitke dolmánya, háta, oldala és mellkasa vörösesbarna, a dolmányon fekete csíkos. A torok, a has és a szárnyak alsó fele fehér, a farok vörösesbarna-fekete. A csőr sötétbarna, az alsó csőrkáva kissé világosabb, a lábak barnák, vagy szürkésbarnák. A fiatalok hasonlítanak a felnőttekre, de több bennük a vörös szín.

A fészket márciusban kezdik el építeni, az első költés pedig áprilisban van. A fészek a nádasban található anyagokból készül, virágokból, nádból, gyékényből, sásból és pehelytollakkal bélelt. Néha ágakhoz rögzítik és a víz fölött van, máskor védett helyen bokrok, vagy egy ottfelejtett szalmaköteg alatt. Fészekalja 3-6 tojásból áll, melyen 13-15 napig csak a tojó kotlik. Évente kétszer rak fészket.

Magyarországon védett, eszmei értéke 50 000 Ft. 

Forrás, Forrás, Forrás

Fotók: 1. kép: Dr. Raju Kasambe, CC BY-SA 4.0, 2. kép: , Videó: Decsi Gábor

Az oldal - ezen egy soron kívüli - reklámmentességét a Tisza-tavi Természetbúvár Bolt, a Dawbird's Könyvelő Iroda és a PPB Pénztárgép Szerviz támogatása biztosítja, kérjük ha teheted vásárolj tőlük, illetve vedd igénybe szolgáltatásaikat.