FÜSTÖS MEDVELEPKE
(Phragmatobia fuliginosa)

A füstös medvelepke egész Európában, valamint Ázsiában és Észak-Amerikában honos. Rétek, legelők, erdőszélek és kopárosok lakója. Hazánkban általánosan elterjedt, mindenhol megjelenik, lakott területeken is feltünik a lámpák fényénél.  Feltűnő színezete figyelmeztetés az énekesmadarak számára. Amennyiben ezt egy fiatal madár nem ismeri fel idejekorán, és megpróbálja elfogyasztani a lepkét, olyan tapasztalatra tesz szert, amelyet egyhamar nem felejt el: az állat annyira rossz ízű, hogy többé biztosan nem nyúl hozzá.

A füstös medvelepke elülső szárnya 1,4-2 centiméter hosszú, felül fahéjbarna színű, a közepén kis fekete ponttal. A hátulsó szárnya többnyire élénkvörös, fekete foltokkal, amelyek egyedenként nagyon változók. A medvelepkékre jellemzően teste sűrűn szőrös. Vörösesbarna hernyóit szintén sűrű, hosszú szőrök borítják.

A füstös medvelepke repülési ideje júniustól szeptember végéig tart, 2-3 nemzedéke is fejlődik évente. Petéje erősen lapított szürkés, vörhenyes árnyalatú. Hernyóit többnyire a talajban, bábállapotban telelnek át. Tápnövényeik kisebb lágy szárú növényekből állnak.  

Forrás