FÜTYÜLŐ RÉCE
(Anas penelope)

Fotók: Fejlécben: Alpsdake, CC BY-SA 3.0, 1. kép: Andreas Trepte, CC BY-SA 2.5,     2. kép: Kev Chapman, CC BY 2.0

Eurázsia északi területein viszonylag gyakori fészkelő. Magyarországon rendszeres vendég, általában észak-európai fészkelő állományok telelnek át nálunk a szeptembertől áprilisig tartó időszakban. Ritkán az is előfordul, hogy egy-egy pár a nyarat is itt tölti. Árasztásokon, tocsogós területeken lehet leggyakrabban megfigyelni. A földön a fütyülő réce gyorsabban és ügyesebben mozog, mint a többi récefaj. Elsősorban nappal jár táplálék után, de néhol jórészt éjszakai életmódúvá is válhat. Általában növényevő, de kagylókat és rovarokat is fogyaszt. A többi récétől eltérően előszeretettel legel a tavak partján található fűfélékből is.

Testhossza 45-51 centiméter, szárnyfesztávolsága 75-86 centiméter, testtömege 500-1000 gramm. A tojó valamivel kisebb és könnyebb a hímnél. A fütyülő réce jellegzetes, az emberi füttyre emlékeztető hangjáról kapta a nevét. A hang, amelyet általában a hímek adnak ki, vonuláskor hallatják. Szerepe ugyanis az, hogy a csoportosan vonuló madarak rossz látási viszonyok között, például ködben is tudjanak egymás hollétéről. 

Észak-Európa növényekben gazdag sekély tavai és folyói mentén költ. Udvarlási időszaka április és május hónapokban van. Ilyenkor a gácsérok élénken dürrögnek. Felborzolják fejtollaikat és sárga fejtetőjüket mutogatják a tojóknak. A tojó a fészket lehetőleg fa vagy bokor alá rakja, főként víz közelébe, majd növényi anyagokkal és tollal béleli ki. Fészekalja 6-11 tojásból áll, melyeken 22-25 napig kotlik. A fiókák fészekhagyók és 6 hetes korukra lesznek önállóak.

Magyarországon védett, eszmei értéke 50.000 Ft. 

Forrás, Forrás