GYALOGAKÁC

(Amorpha fruticosa)

Észak-Amerikából került Európába, ahol gyorsan elterjedt. Az 1900-as évek elejétől Magyarországon is megtalálható, a Tisza-part egyik jellemző cserjés növénye, bódító illatú, élénk lila virágainak pora az ámorakácméz alapja, amelyben sok ásványi anyag található, flavanoidokban gazdag, kiváló élettani hatású, magas vitamintartalmú. Elsősorban az érrendszer karbantartásában, ápolásában játszik szerepet, azon kívül stimulálja és erősíti az immunrendszert. Nem hiába kapta az ámorakác nevet a gyalog vagy vizi akác cserje, mert aki ez idáig megkóstolta mindenki beleszeretett ízébe és gyönyörű színébe. A következő jellemzőkkel illették: karakteres, érdekes és nagyon különleges, markáns utóíze van, elmondhatatlanul finom.  Ezzel szemben a természetes erdők és rétek helyét veszi el. Csaknem kiirthatatlan, gyorsan terjed. Gyökérzete rongálja a töltéstestet, és megakadályozza, hogy a fű gyökeret verjen, pedig ez a töltésnek hatékony védelmet adna az áradások rongálása ellen. A hullámtérben is kártékony: sűrű állományt képez, és ezáltal visszaduzzasztja a vizet, meglassítja az áradások levonulását.

3-4 méteres cserje, hosszú felálló. Hajtásai folyton növekednek, bordásak, sárgászöldesek vagy szürkésbarnák. Fiatalon finoman szőrösek, megsebezve vöröses nedvet könnyeznek. Az idősebb hajtások kérge sima, szürkésbarna, kiemelkedő paraszemölcsökkel. Levelei páratlanul szárnyasak, 11-25 levélkéből állnak, elliptikusak. Virágzata 10-15 cm hosszú fürt, felálló, ibolyáskék, június-júliusi virágzással. Termése 6-9 mm hosszú, görbült, nem felnyíló hüvely, amely egy, néha két magot tartalmaz. A hüvely fiatalon zöld, éretten sárgás- vagy szürkésbarna, felszíne kopasz, a gyantamirigyektől bibircses. Tojásdad alakú magja fényes sárgásbarna. Úszva terjedő milliónyi magva áradáskor mindenhova eljut. Sarjakkal is szaporodik.

Bioenergia hatékony előállítására alkalmas lehet,régebben Magyarországon is energiaerdő céljából telepítették, mivel fájának fűtőértéke magas (ezt a nagy illóolaj-tartalom fokozza), és a növény újratermelődése gyors. Almozásra, zöldtrágyának, komposztnak használható, vesszője fonásra alkalmas.

Forrás 

Fotók: 1. kép:  Dalgial, CC BY-SA 3.0, 2. kép: Аимаина хикари, CC0,                           3. kép: Dalgial, CC BY-SA 3.0, 4. kép: AnRo0002, CC0