GYILKOS CSOMORIKA

(Cicuta virosa)

A gyilkos csomorika kisebb-nagyobb tavak partján, nádasokban, magas sásosokban, dagadólápokon nő, többnyire vízben álló, évelő növény. Gyöktörzse függőleges, gumósan megvastagodott, belül üreges és haránt válaszfalakkal több kamrára tagolt. Szára 50-150 centiméter magas. Levelei nagyok, kétszeresen-háromszorosan szárnyasak. A levélkék épek, lándzsásak vagy szálasak, 4-8 centiméter hosszúak és 6-12 milliméter szélesek, szélük durván fűrészes. A virágok 8-20 sugarú ernyőkben helyezkednek el. A virágzási ideje júliustól szeptember végéig tart. A gallérlevelek hiányoznak, vagy csak 1-2 fejlődik. A termés kerekded, bordázott, a hosszánál szélesebb. Tőkéje könnyen összetéveszthető a pasztinákéval, illetve a zellerével.

A gyilkos csomorika a legmérgezőbb növények közé tartozik. Minden része, de elsősorban kellemes, zellerillatú, édes ízű gyöktörzse erősen mérgező cikutoxint tartalmaz. Tőkéjének rekeszei sárgás, nyúlós nedvet tartalmaznak, mely nagyon erős narkotikus-csípős hatású. Mérgezési tünetei nyálfolyás és heves görcsök jelentkezése, mely az epilepsziához hasonló. A halál légzésbénulás következtében áll be! Orvosilag nem használatos.

"Gyakran tapasztaltatott, hogy a lovat, szarvasmarhát és juhot is megöli, ha vigyázatlanságból nekie eledelül nyujtatott. Hol e növény nagy mennyiségben terem, mint Magyarország sik részének mocsáros helyein, ott a viz fölött valamelly olajhoz hasonló folyadék lebeg, mit a gyökér bocsát ki. Elmérgesedvén  ettöl a viz, ez mind az embernek, mind pedig a marhának veszedelmes lehet, s ugyanezért némelly tartományokban kiirtása keményen parancsoltatik." Magyarországi mérgező növények - Kubinyi Ágoston - 1842 

Védett növényünk, eszmei értéke 5.000 Ft.

Forrás

Az oldal - ezen egy soron kívüli - reklámmentességét a Tisza-tavi Természetbúvár Bolt, a Dawbird's Könyvelő Iroda és a PPB Pénztárgép Szerviz támogatása biztosítja, kérjük ha teheted vásárolj tőlük, illetve vedd igénybe szolgáltatásaikat.