GYÖKÉRTELEN VIZIDARA

(Wolffia arrhiza)

Az egész világon elterjedt, édesvízi tavakban, patakokban és mocsarakban él ez a békalencsék családjába tartozó, a viz felszínén úszó gyökértelen, gyorsan szaporodó virág. A vízimadarak terjesztik. A parányi növény a tollazatba tapadva eljut mindenfelé.

Mindössze 1-1,5 milliméteres, így joggal indulhat a legkisebb virágos növény címért. Formája lapos tetejű gömb. Családjának tagjaival ellentétben nincs gyökére. Igen gyorsan, alig nyolc nap alatt, teljesen kifejlődik. Hamar teljes virágot hoz, amely egy termővel és egy porzóval rendelkezik. Parányi termése bizonyára a legkisebb termés a világon, de szaporodik vegetatív módon is. Hűvösebb idő beálltával nyugvóvá válik, és a víz fenekére süllyed, hogy áttelelhessen. Fotoszintézissel képes saját energiát termelni.

Ez a kis növény kiváló táplálék. fehérjében, keményítőben gazdag, számos aminosavat viszonylag nagy mennyiségű kalciumot, magnéziumot, cinket és B12-vitamint tartalmaz. Régóta olcsó élelmiszerforrásként használják Burmában, Laoszban és Thaiföldön, ahol "a viz tojása" néven ismert. Úszó szőnyegekben termesztve, 3-4 naponként betakaríthatják, mert négy napja alatt megkétszerezi népességét. Ezek olyan előnyös tulajdonságok, amelyek az űrkutatásban hasznosak lehetnek. Azt tervezik, hogy hosszabb űrutazások során ilyesfajta növényekkel fogják az űrhajósok folyamatos, friss táplálékát és a természetes oxigénforrást megoldani.

Forrás, Forrás