HAMVAS SZEDER

(Rubus caesius)

A hamvas szeder a rózsafélék családjába tartozó növényfaj, a száraz, füves területek, cserjések növénye. Elsősorban nagy folyók árterein, a folyóparti nyár-fűz ligeterdőkben, láperdőkben növő pionír faj. Az időszakos elöntéseket jól bírja. A mély rétegű öntéstalajokat szereti. 

Egy méter magasra nő. Vesszői íveltek, apró tüskékkel teli hajtásai áthatolhatatlanok. E hajtások a vad szederéinél kevésbé szúrósak, vékonyabbak. Levelei hármasak, tojásdadok; a levélszél kétszeresen fűrészes. Az alsó levél általában aszimmetrikus. 2-2,5 cm-es, fehér virágai az oldalhajtások csúcsán nyílnak. Május-júniusban virágzik. Virágzás után a csészelevelek felhajlanak. Lédús, savanykás termése augusztus-szeptemberben érik. E hónapokban folyamatosan terem.

Leveléből teát készítenek. Kékes színű, hamvas termése többféle étkezési célra is használható, emellett fontos vadtakarmány. Amellett, hogy finom, a népi gyógyászatban és a korszerű fitoterápiában is széles körűen alkalmazzák a szeder különféle részeit. Termése általános erősítő hatású, magas vitamintartalmú (A, B1, B6, C, folsav) és nyomelemek tekintetében is kedvező az összetétele. A benne található antioxidáns hatású vegyületeknek daganatellenes, immunerősítő és gyulladáscsökkentő hatást tulajdonítanak. A gyümölcsnek ezeket a kedvező tulajdonságait nem csak frissen élvezhetjük, hiszen lekvárt, befőttet, szörpöt, bort (pálinkát), szederecetet is készíthetünk belőle. Mind a hamvas, mind a fekete szeder szárított leveléből kellemes ízű (bár kissé zavaros, opálos színű) teát készíthetünk (háborús időkben a valódi tea helyettesítésére fogyasztották). A szedertea az enyhe hatású házi készítmények közé tartozik, ezért korlátozás nélkül fogyasztható. Összehúzó, vérzéscsillapító, erősítő, enyhe vízhajtó, gyulladáscsökkentő, izzasztó hatása miatt számos nyavalya kiegészítő kezelésére javallott. Különösen olyan esetekben van nagy szerepe, amikor a páciensnek hosszú időn keresztül - pl. vesebetegségek esetén - rendszeresen nagy mennyiségű teát kell fogyasztania. Külsőleg szájüregi gyulladások (torok- vagy fogínygyulladás, szájüregi fekély), aranyér, illetve egyéb külső fekélyek kezelésére alkalmas a szederlevél főzete.

Forrás