HEGYESORRÚ DENEVÉR
(Myotis blythii)

Európában sokfelé előfordul, de állományai mindenhol nagyon megfogyatkoztak. Élőhelyeinek eltűnése, átalakítása, továbbá a fakonzerváló szerek használata miatt sok helyütt veszélyeztetett. Hazánkban nem ritka. Az Alföldön sokkal gyakoribb, mint az azonos élőhelyeket kedvelő közönséges denevér. Szálláshelyeit, szülőkolóniáit templomtornyokban, padlásokon alakítja ki, télen barlangokban és felhagyott bányajáratokban bukkanhatunk rájuk. A kolóniák akár többezresek is lehetnek, az átlagos egyedszám azonban 100 és 500 példány közötti. Röpte lassú, nem túl fordulékony. Leggyakrabban bogarakat, nagyobb rovarokat - egészen a cserebogár méretűig - és lepkéket zsákmányol.

Az egyik legnagyobb termetű faj Európában. Nagyon hasonlít a közönséges denevérre, de karcsúbb felépítésű, feje nem olyan durva, orra hegyesebb. Füle termetéhez képest viszonylag nagy, de arányaiban keskenyebb, mint a közönséges denevéré. A fülfedő keskeny, viszonylag hosszú, csúcsa világos. A bunda színe a háton világosbarna, szürkésbarna, a hasi oldalon világosabb, sokszor egészen fehéres. 

Téli és nyári szálláshelyei sokszor nagy távolságra vannak egymástól. Mivel télen mindig barlangokba húzódik, alföldi kolóniái 200-300 kilométerre is elvándorolnak.

Védett faj, természetvédelmi értéke 50.000 Ft. Jelölő faj a Tisza-tavon.

Forrás