KANALAS RÉCE

(Anas clypeata)

Fotók: Fejlécben: Tsrawal, CC BY-SA 3.0, 1. kép: Alan Schmierer, CC0,                        2. kép: Alan Schmierer, CC0

Magyarországon rendszeres fészkelő, de viszonylag kis számban költ nálunk. Tavaszi és őszi vonulásakor jelentős számban tartózkodik vizeinken, csak ritkán telel át. Főleg a szikes tavak, mocsarak, halgazdaságok környezetében költ. Valamennyi réce közül ennek a fajnak alkalmazkodott a csőre leginkább a szűrögetéshez. Nyílt vizeken úszva táplálkozik, legtöbbször rovarokat, gyommagvakat szűr ki a vízből, vagy csipeget fel a víz felszínéről. Előfordul, hogy leeresztett halastavak visszamaradt pocsolyáinak iszapos vizét szűri át.

Testhossza 44-52 centiméter, szárnyfesztávolsága 70-84 centiméter, testtömege 470-800 gramm, a tojó valamivel kisebb és könnyebb a hímnél. Nevét kanálszerű csőréről kapta. A nászidőben a gácsér feje sötét fémeszöld, melle fehér, oldalai élénk rozsdabarnák. Szárnyfedői kékesszürkék.

Partszéli aljnövényzetbe építi fészkét, melyet növényi anyagokkal és tollal bélel ki. Fészekalja 7-11 darab 52 milliméteres tojásból áll, melyen 22-23 napig kotlik. A fiókák fészekhagyók, és 6 hetes korukra lesznek önállóak, önállóvá válásukig vezeti, védelmezi a fiatalokat.

Magyarországon védett, eszmei értéke 50.000 forint.

Forrás, Forrás