KECSEGE

(Acipenser ruthenus)

Fotók: By weisserstier from Wien, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=38919024, By High Contrast, CC BY 3.0 de, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=20696037 

Egyetlen hazai tokfélénk, rendjének legkisebb tagja, Európa keleti felén és Nyugat-Szibériában honos áramláskedvelő faj, a Tisza-tó duzzasztása után szórványossá vált a tó térségében.

 Testhossza az 1 métert is elérheti, testtömege 6-7 kilogramm közötti. Teste karcsú, orra keskeny, hosszú, gyengén felfelé hajló. Négy rojtozott bajuszszála viszonylag hosszú. A testének nagyobb része sötétbarna, szürkésbarna vagy feketésbarna, esetleg zöldes vagy kékes árnyalattal. A hasa sárga vagy vörhenyes fehér színű. Vértjei elefántcsont színűek.

A homokban, iszapban élő rovarlárvákkal, apró csigákkal, kishalakkal és növényi törmelékkel táplálkozik. Télre a kecsegék nagy csapatokban a meder mélyebb gödreibe húzódnak.  

Május-júniusban az áramló vízben kavicspadokon ívik. Egy-egy ikrás életkorától függően 5000-100000 darab szürkésfehér színű ikrát rak. A lárvák 4-5 nap alatt kelnek ki és megkezdik a Fekete-tenger felé vándorlást, de a tengert nem érik el, visszafordulnak.

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Kecsege