KÉK CINEGE

(Cyanistes caeruleus)

A kék cinege alapvetően európai madárfaj. Gyakorlatilag az egész kontinens területén találkozhatunk vele, de Észak-Afrika mediterrán területein és a Közel-Kelet kevésbé száraz vidékein is megél. Egyedül a különösen hideg övezeteket kerüli, de az ember közelségéhez jól alkalmazkodott. A faj igen hasznos kis rovarpusztító, kedvelt táplálékát lepkehernyók, pókok, poloskalárvák, lószúnyogok, bársonylegyek képezik. Állandó madár, télen csapatosan keresi fel a sűrű nádasokat, a nád magját fogyasztja, ilyenkor rendszeresen felkeresi a madáretetőket is, akár más madárfajok társaságában. Kis termete ellenére meglehetősen agresszív más madarakkal szemben. A szén- és a kék cinege közös élőhelyén a fészkelési helyekért és bizonyos esetekben a táplálékért is versenghet. A fészkelési helyért folytatott harcot csökkenti az, hogy a kék cinege, kisebb termeténél fogva, a szűkebb nyílású odút is képes elfoglalni.

A színpompás kis madár nevét kék fejtetőjéről és kékes szárny- és farokvégéről kapta. A nemek egyformák. Torka, valamint fehér arcfoltjait közrefogó szem- és nyakszalagja fekete, hasa sárga, háta és szárnyai zöldes színűek. Farkuk szürkéskék. Csőrük rövid, hegyes, fekete. Lábuk sötétkék. A fiatalok mintázata hasonló, de színeik sárgával árnyaltak, a kék részek egészen fakók. Énekhangja vidám trilla, egyébként sokféle hangadása közül a legismertebb a "tszí-tszí-tszí-tszit".

A kék cinege szaporodása különféle természetes és mesterséges erdőkhöz kötődik, mivel fészkét faodvakban rendezi be. Gyakori vendég a kihelyezett fészekodvakban. Az elfoglalt odvakban gyökerekből és fűszálakból építi fel fiókái jövendő lakhelyét, amit mohával és szőrszálakkal puhán kibélel. Évente kétszer költ. A költés ideje április-július között van. Egy fészekalj kb. 12 tojásból áll, amelyeken a szülők felváltva kotlanak két hétig. A kikelő csupasz és vak fiókák fészeklakók, de alig 18-22 napon belül kitollasodnak és kirepülnek. Addig gondos szüleik különféle ízeltlábúakkal, különös szeretettel lárvákkal táplálják őket.

Magyarországon védettséget élvez, eszmei értéke 25 000 forint. 

Forrás