KÉK LÉGIVADÁSZ

(Ischnura elegans)

Fotók: By Vera Buhl, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10824969;        By Charlesjsharp, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=33922101 

Egész Európában elterjedt faj. Nálunk szinte mindenütt megtalálható, igen gyakori egyenlőszárnyú szitakötő. A hazai szitakötők közül az egyik legszélesebb ökológiai tűrőképességű, igénytelennek nevezhető faj, folyóvizek kissé benövényesedett szakaszaitól kezdve a legtöbbféle állóvíz típusban megtalálható, még a bizonyos mértékű szennyezéssel terhelt vizekben, csatornákban is meg tud élni. 

2-3 cm hosszú, a szárnyfesztávolsága 4 cm. A teste fekete alapon kék mintázatot visel. Jellegzetes bélyege a fajnak, hogy a szemük két színű. Alsó részén kék színt, míg felső részén fekete színt visel. Imágóját május elejétől október első feléig láthatjuk repülni. 

A nőstény mindig egyedül rakja le a petéit. Melegebb években akár kétszer is megtörténhet a peterakás. Lárváik az oxigént három, az utolsó potrohszelvényükön elhelyezkedő, légcsövekkel sűrűn átszőtt, többnyire hosszúkás, levél alakú, kaudális lamellával vonják ki a vízből. Ezekkel tudnak úszni is, ha pedig kevesebb az oxigén, a lamellákat ide-oda mozgatva cserélik a vizet maguk mellett. Főleg a hínárokon vagy gyökereken megbújva várnak a prédára. Többnyire lassan mászva haladnak: csak akkor úsznak, ha felzavarják őket. Ha valami gyanús dolog közelít feléjük, a kis szitakötők lárvái szorosan az adott növényhez tapadnak, igyekeznek szinte beleolvadni annak hengeres szárába. Ha lehet, gyorsan átfordulnak a feltételezett ellenséggel átellenes oldalra. 

Forrás: https://www.szitakotok.huhttps://modell.biologus.hu/pdf/legivadaszfajleiras.pdf