KERTI GEZE

(Hippolais icterina)

Magyarországon rendszeres fészkelő, május-júniusban tartózkodik a területen. az egyik legkésőbb érkező, és legkorábban elvonuló madarunk. A telet a tropikus Afrikában tölti. Folyóárterek erdejeinek, parkoknak és kerteknek lombkoronájában bujkál, ritkán lehet észrevenni. Táplálékát hernyók, lepkék és pókok jelentik, melyeket az ágakon és leveleken gyűjtöget.

Hossza 13-14 centiméter, szárnyfesztávolsága 20-24 centiméter, testtömege 10-15 gramm. Fölül olajzöldesszürke, alul halvány kénsárga, kantára ugyanilyen színű; fülkörnyéke, nyak- és testoldalai gyengén elmosódott olajszürkék, evezőtollai olajbarnák, a külső zászlón zöldes, a belső zászlón széles fakófehér szegéllyel, kormánytollai világosabbak, mint evezőtollai, és külső zászlójuk szintén zöldesen szegett. Szeme sötétbarna, csőre szürkésbarna, az alsó káva töve vörösessárga, lába kékesszürke. Dalában a szép, fuvolázó és csevegő strófák nagy számban váltakoznak a csettegő és kerregő tónusokkal, és mindezt fáradhatatlanul, vidáman és gyorsan adja elő. 

Ártéri puhafás ligetek, láperdők, alkalmilag városi parkok fészkelője. Folyópartokon meglehetősen gyakran találkozhatunk vele. Sűrű vegetációt igényel mind a cserje-, mind pedig a lombkorona szintjén. A fiatal erdőket, mint költőhelyet elkerüli, mert az számára általában nem elég sűrű. A hím ugrál az ágak közt és közben énekel, időnként felröppenve udvarol.  A fészek helyét a tojó választja ki, és többnyire egyedül építi meg fűszálakból, csészéjét gyapjúval, szőrszálakkal béleli. Fészekalja 5 tojásból áll, amelyeken 12-14 napig a tojó ül, a hím ritkán segít be a kotlásba. A fiókák még két hétig a fészekben tartózkodnak.

Magyarországon védett, eszmei értéke 25 000 Ft. 

Forrás, Forrás, Forrás

Az oldal - ezen egy soron kívüli - reklámmentességét a Tisza-tavi Természetbúvár Bolt, a Dawbird's Könyvelő Iroda és a PPB Pénztárgép Szerviz támogatása biztosítja, kérjük ha teheted vásárolj tőlük, illetve vedd igénybe szolgáltatásaikat.