KIS KÁRÓKATONA

(Microcarbo pygmeus)

A legkisebb Európában is előforduló kormoránfaj, körülbelül fele akkora, mint a kárókatona. Csőre arányaikhoz viszonyítva rövidebb, mint nagyobb testű rokonáé. Rendszeres fészkelő 1991 óta, elsősorban a Hortobágyon. Magyarországon márciustól októberig tartózkodik, rendszeres fészkelő. 

Testhossza 45-55 centiméter, szárnyafesztávolsága 80-90 centiméter, testtömege 560-870 gramm. Feje teteje, nyakszirtje, nyakoldalai rozsdásbarnák. Dolmánya és háta szürkés-fekete alapon bársony-fekete tollszegéllyel rajzolt, többi része, a fénytelen fekete evezők és faroktollak kivételével fénylő sötétfekete. A nászruha finom, keskeny, fehér, pehelyszerű ideiglenes tollakkal ékes. A szeme zöld. Testének csupasz helyei, a csőr és láb feketék. Víz alá bukva keresi a 10-15 centiméteres nagyságú halakat, de elfogyasztja a vízirovarokat és piócákat is. Halastavaknál károkat okoznak.

Fészkét más vízimadarak telepei közelében, nagy nádasokban, ártéri erdők fáira rakja. Mára a fán költő gémfajokhoz hasonlóan behúzódott a vegyes nádi telepekre. Bár már március végén megérkezik költőhelyeire, a fészkelés csak május-júniusban zajlik. A 4-6 tojáson, 27-30 napig kotlik. A költésben mindkét szülő részt vesz. Fiókák fészeklakók.

Magyarországon fokozottan védett, eszmei értéke 100 000 Ft.

Forrás:https://hu.wikipedia.org/wiki/Kis_k%C3%A1r%C3%B3katona