KIS KÓCSAG

(Egretta garzetta)

Fotók: By Andreas Trepte, CC BY-SA 2.5,  https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=39613389, By Hansueli Krapf, CC BY-SA 3.0,  https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=18210682, By Rafatalam100 - Own work, CC BY-SA 4.0,  https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=46962843, By million xu from Xiamen, CC BY-SA 2.0,  https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=25481239

A kis kócsagok magyarországi állománya növekvő, 600-1000 költő pár közé tehető. Elsősorban a Felső-Tisza vidékén gyakori, de némileg gyérebb állománnyal az egész Tisza mentén, a Velencei-tónál és a Kis-Balatonnál is találkozhatunk. Hosszú távon vonuló madár, a telet Afrikában és Dél-Ázsiában tölti. Hazánkban márciustól szeptemberig figyelhetjük meg.

A kis kócsag tollazata kikelésétől fogva fehér, csőre és csüdje fekete. Lába világosabb, általában sárga "papucsban" végződik, ami jól látható röptében. Arcbőre kékes színű, de nászidőszakban rövid időre narancssárgává válik. Nászruhája szintén fehér, hosszú, lehajló bóbita, és néhány díszesebb szárnytolla nő.

A közepes termetű, társas gázlómadárak közé tartozik. Élőhelyét édesvizű mocsarak, partmenti lagúnák, árterek képezik. Halakat,kétéltűeket, vízirovarokat fogyaszt - olykor a gémfélék kivárásra és villámgyors lecsapásra épülő vadászstratégiájával él, máskor viszont felkavarja az iszapot és fut a préda után a sekély vízben. Röpte jellegzetes, a többi gémféléhez hasonló: hátranyújtja lábát, nyakát S alakban hátragörbíti, s lassú, nehézkes szárnycsapásokkal halad a levegőben. Hangja a rövid, éles rikácsolás.

A gémfélék többségéhez hasonlóan költőtelepeket alkot, többnyire folyó menti ligeterdőkben, mocsári facsoportok közelében. Kevés anyagból álló fészkét főként ágakból építi bokrokon, fákon. A párzásra májusban kerül sor. A kis kócsag évente csak egyszer költ. Egy alkalommal 3-6 tojást rak, melyeken 21-27 napig ül a két szülő felváltva. A fiókák fehér pehelytollakkal jönnek a világra, a fészket csak 40-45 nap után hagyják el.

Magyarországon az állomány növekvő, fokozott védettséget élvez, eszmei értéke 250 000 forint.

Videó

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Kis_k%C3%B3csag