KIS LILE

(Charadrius dubius)

Hazánkban rendszeres fészkelő, március és október között lehet megfigyelni, jellemzően a nagyobb folyók zátonyain telepszik meg. Európai és hazai állománya stabil.  A talajon vagy sekély vízben keresgéli ízeltlábúakból, csigákból és magokból álló táplálékát. Gyomrában rendszeresen találtak apró köveket. Hosszútávú vonuló, vonulás előtt csapatokat alkot, melyek leggyakrabban lecsapolt halastavakon, folyók mentén, ülepítőkön gyülekeznek.

Átlagos testhossza 14-15 centiméter, szárnyfesztávolsága 42-48 centiméteres, testtömege 32-48 grammot nyom. A nemek egyformák. Csőre fekete, lába sárgásszürke, sárga szemgyűrűje van, de nincs fehér szárnycsíkja. Háta világosbarna, hasa fehér. A kis lile a szürkületi és az éjszaki órákban is aktív. Olyan gyorsan szalad, mintha egy guruló labdát látna az ember. Közben hirtelen megáll, és kicsit meghintáztatja magát. Délben rendszerint fél lábon pihen, és ha csak kicsit arrébb akar mozdulni, egy lábon ugrik néhányat. Felrepüléskor dallamos "hiü...hiü" hangot ad. Gyors és fáradhatatlannak tűnő repülése a füstifecskéére emlékeztet. Csak végszükség esetén úszik. 

Ha teheti előző évi fészkét foglalja el, mely a vízközelben a talajra készült. A hím feltűnő, átható hangú trillával udvarol. A riválisokat a revírhatáron fenyegeti: meghajol, fellazítja a tollazatát, a hátát kissé felpúposítja, farkát legyezőszerűen szétterpeszti. Általában évente egy fészekaljat nevel, de leírták már másodköltését is. A kopár talajon egy egyszerű mélyedést kapar, a tojó ide rakja általában 3-4 tojását. A szülők felváltva kotlanak 24-25 napig. A tojásokon ülő madár széttárja alsóteste tollait, és úgy helyezkedik, hogy tojásai a kotlófolttal érintkezésbe kerüljenek. A kotlófolt csupasz vérerekkel különösen dúsan átszőtt és ezért meleg bőrrész, amelyet csak a kotló madárnál találni. A kis lile tojásai igen nagyok, együttes súlyuk mintegy 30 gramm (a madár súlya 40-45 gramm), ezért csak nehezen tudják melegíteni. Így fordulhat elő, hogy a kotlási idő hideg idő esetén akár egy héttel is tovább tart mint a meleg napokon. A fészekhagyó fiókákat közösen vezetgetik. A fiatalok egy hónapos korukban válnak röpképessé. 

Magyarországon védett, eszmei értéke 50 000 forint. 

Forrás, Forrás, Forrás