KIS POSZÁTA
(Sylvia curruca)

Magyarországon rendszeres fészkelő, gyakori fajnak számít. Leggyakrabban ártéri erdőkben, illetve erdeink szegélyzónájában, az itt található sűrű, bokros területeken találkozhatunk vele. Sík- és dombvidékeink természetes és természetközeli élőhelyein gyakori, de fészkel városi parkokban, valamint háborítatlanabb kertvárosi területeken is.  Rovarokkal, elsősorban lepkehernyókkal, levéltetvekkel táplálkozik, de a pókokat is fog.  Megfigyelték, hogy a egyes virágok nektárját és bibéjét is fogyasztják. Sokszor keresgél a lombkoronaszint magasabban fekvő régióiban, de legtöbbször alacsonyan figyelhetjük meg. Monoton éneke gyorsan elárulja jelenlétét, de a növényzetben még így is nehéz észrevenni. 

Legkisebb hazai poszátafajunk. Hátoldala zöldes-szürke, feje oldala sötétebb, élesen elüt világos fehéres-szürke nyakától és mellétől, olyan, mintha feketés maszkot viselne. A nemek nem különböznek. Bujkáló, de élénk mozgású madárka. Költési időszakon kívül előfordulhat, hogy csapatosan táplálkoznak, de inkább magányosan élő madarak.

A hímek érkeznek meg hamarabb a költőterületre, kezdetleges fészket raknak össze, melyet a tojó megszemlél. Ha tetszik neki a fészek, akkor a hím mellett marad és együtt fejezik be a fészek építését. A fészket nem túl magasra, a sűrű ágak védelmébe helyezik, ágakból, levelekből szövik, tollal, mohával bélelik. Mindkét nem részt vesz a kotlásban, a nevelésben és etetésben. Általában csak egy fészekaljat nevelnek évente, 4-6 tojással.

Magyarországon védett, eszmei értéke 25 000 Ft. 

Forrás, Forrás

Fotók: 1. kép: Ekytzak, CC BY-SA 4.0, 2. kép:  , 3. kép: Botaurus, Public Domain, Video: Decsi Gábor

Az oldal - ezen egy soron kívüli - reklámmentességét a Tisza-tavi Természetbúvár Bolt, a Dawbird's Könyvelő Iroda és a PPB Pénztárgép Szerviz támogatása biztosítja, kérjük ha teheted vásárolj tőlük, illetve vedd igénybe szolgáltatásaikat.