KIS VÖCSÖK

(Tachybaptus ruficollis)

Magyarország legkisebb és egyben leggyakoribb vöcsökfaja, mely szinte minden álló-, és egyes folyóvizeinken is költ, elsősorban ott, ahol megfelelő mélységű a víz és az elrejtőzéshez kellő nagyságú vízinövényzet áll rendelkezésre. Nehezen megfigyelhető faj, jelenlétét általában jellegzetes kacagó hangja árulja el. A magyarországi popululáció jelentős része elvonul, de a be nem fagyó vizeken minden évben maradnak áttelelők is, ezért gyakorlatilag az év bármely hónapjában megfigyelhető.

Átlagos testhossza 25-29 centiméter, szárnyfesztávolsága 40-45 centiméter. Nászruhája felül fényes fekete, barnás csillogással, alul szürkésfehér, sötét foltokkal. A szem vörösesbarna, szemsávja sárgászöld, a csőr töve sárgászöld, a hegye fekete.

A kis vöcsök a víz alá bukva szerzi táplálékát, ezért legalább 1 méteres mélységgel rendelkező (álló)vizeket választ költőhelyéül. Ezeken a helyeken a vízi növényzet közé rejti nád- és gyékényszárból, hínárból álló úszó fészkét. A fészekalj nagysága 5-7 tojásból áll, a fiókák kikelésük után rögtön képesek az úszásra. A költést áprilisban kezdi, évente rendszerint egy, esetenként két fészekaljat nevel.

A kis vöcsök nászviselkedése nem olyan látványos mint a többi fajoké. A kis vöcsök párok egymás felé úsznak, ide-oda fordulnak, felemelkednek egymás előtt vagy "kart karba öltve" úsznak. Közben trillázó hangot adnak és ők is mutatnak egymásnak fészekanyagot. A párzáshoz külön fészket építenek vízinövényekből. Az aktus után a partnerek néhány másodpercig állnak egymás mellett, majd egy kis idő elteltével újra párosodhatnak, de ezúttal felcserélt szerepekkel. Így a szabadban egyébként is hasonló kinézetű hímet és tojót a párzás alapján nem lehet megkülönböztetni. Ez a viselkedésforma egyedülálló az egész madárvilágban. A párok hazánkban évente kétszer költenek. Előfordul, hogy míg az egyik madár a második fészekaljat melengeti a párja még a korábbi költés fiókáit vezetgeti. A madarak általában félóránként váltják egymást kotlás közben. A vöcskök rendszerint a második tojás lerakásától kezdve költenek,a fiókák nem egyszerre kelnek ki. 

Magyarországon védett, értéke 50.000 forint.

Forrás, Forrás, Forrás

Fotók: 1. kép: Frank Vassen, CC BY 2.0; 2. kép: Frank Vassen, CC BY 2.0;                   3. kép: Derek Keats, CC BY 2.0; 4. kép: Sébastien Bertru, CC BY-SA 2.0