KOLOKÁN

(Stratiotes aloides)

Fotók: By Jörg Hempel, CC BY-SA 3.0 de,  https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=19179398, By Meneerke bloem - Own work, CC BY-SA 3.0,  https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=26793617

Őshonos növényünk, Magyarországon vadon is megtalálható, bár nem túl gyakori.

A kolokán rendszertanilag egy lebegő hínár fajta. Fogazott szélű, kemény levelű, egzotikus megjelenésű úszó növény, fontos oxigéntermelő és algásodásgátló. Fiatal korában az iszapban gyökerezik, és ott lent a víz alatt él, a lomblevelek kifejlődésével azonban a felszínre úszik és lebeg. Hosszú gyökereivel továbbra is az aljzatból táplálkozik. A levelek virágzáskor a vízből kinyúlóak, szálas-lándzsásak, tüskés szélűek, felálló, tömött levélrózsában állnak, a levélrózsák indákkal összekötöttek. Kétlaki, a virágok fehérek, tövüknél két zöld buroklevéllel, a termős virág ülő, magános, a porzók többesével állnak. Májustól augusztusig virágzik.  

A kolokánok a tóban telelnek, de télire lesüllyednek az aljzatra. Ezt úgy érik el, hogy gyökereiket dugóhúzó szerűen feltekerik ami lehúzza a növényt a mélybe. Tavasszal az idő melegre fordulásával emelkednek fel ismét a felszínre. 

Forrás1 Forrás2