KONTYOS RÉCE

(Aythya fuligula)

Magyarországon rendszeresen, de elszórtan fészkel, a vonuló példányok növelik az itt lévő állományt. Szereti a kevésbé mély, nádassal körbevett, viz alatti növényekben gazdag, nagyobb tisztásokkal rendelkező tavakat. Táplálékát szinte kizárólag a víz alól szerzi, jól bukik, 6-7 méter mélyre is lemerül, főleg kagylókat és kis halakkat eszik, de elfogyasztja a puhatestűeket, rovarokat és növényi részeket is.

A kontyos réce közepes nagyságú, a hímnek fejhez simuló kontya van, ami nyugalmi időszakban szinte nem is látszik. A feje, nyaka, háta, farcsíkja, mellének eleje és fara fekete, fején és nyakán fémesen csillogó, alul azonban fehér. A tojó kicsit kisebb, mint a hím, színe sötétbarna, a hegyi récéhez hasonlít. Mindkét nem szeme sárga, csőre világos ólomkék, hegyén fekete, lába zöldes ólomszínű. A tojónak morgó hangja van, míg a gácséré lágy füttyentés. Vonuló madár, elsősorban sötétben és alacsonyan suhogó szárnyal repül, zárt szoros csoportokban. 

A párokat csak költési idóben látjuk együtt, tavasszal a gácsérok rövid, fojtott füttyökkel hevesen udvarolnak. A tojó kis szigeteken a víz mellett a talajra növényi anyagokból építi és pehelytollakkal béleli a fészkét. A fészekalj 5-12 tojásból áll, melyen 24 napig kotlik. A fiókák már egynapos korukban tudnak úszni, de táplálékukat még kizárólagosan a felszínen gyűjtögetik. Hamar önállókká válnak, de a tojó két hónapos korukban hagyja el őket. Megfigyelték, hogy más récefajok fészkébe is tojik, a fészekalj látványa ingerelheti erre.

Magyarországon védett! Természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

Forrás

A kontyos réce hangjának lejátszása


Fotók: Fejléc: Zeynel Cebeci, CC BY-SA 4.0, 1. kép: Andreas Trepte, CC BY-SA 2.5, 2. kép: Andreas Trepte, CC BY-SA 2.5, 3. kép: Andreas Trepte, CC BY-SA 2.5

Az oldal - ezen egy soron kívüli - reklámmentességét a Tisza-tavi Természetbúvár Bolt, a Dawbird's Könyvelő Iroda és a PPB Pénztárgép Szerviz támogatása biztosítja, kérjük ha teheted vásárolj tőlük, illetve vedd igénybe szolgáltatásaikat.