NAGY KÁRÓKATONA KORMORÁN

(Phalacrocorax carbo)

Észak-Amerikában, Európában és Ázsiában is fészkel, a hideg elől délre húzódik, hazánkban nagy számban található a téli hónapokban. Halakban gazdag tavakban, folyókban, tengerpartokon víz alá bukással keresi halakból álló táplálékát.  Neve valószínűleg onnan származik, hogy a pihenő vagy halászatra készülő madarak a vízpart mellett egyenesen karók módjára és katonasorban ülve készülnek a zsákmányszerzésre. Nagyon gyors emésztése miatt folyton táplálkozó, igen falánk madár. Úszásban és víz alá bukásban igen tehetséges, de ellentétben a többi vizi madárral ilyenkor bőrükig átnedvesednek, ezért a halászat után sokáig ülnek kiterjesztett szárnyakkal, hogy megszáradjanak.

Testhossza 80-100 centiméter, a szárnyfesztávolsága 130-160 centiméter, tömege 1700-3000 gramm. A test nagyon nyúlánk, de erős és hengeres. A nyak hosszú és vékony, a fej kicsiny, a csőr közepes, a vége erősen kampós, az arca egy része csupasz. A fejtető, nyak, mell, has, hátalja fényes feketészöld, gyönge fémfénnyel. A hát eleje és a szárny barna, farok- és evezőtollai feketék. A szeme tengerzöld, csőre és lába fekete. A vízben magasra nyújtott nyakkal és felfelé tartott csőrrel úsznak, lábukat néha összezárva eveznek.  

Halastavak környékén nagy károkat okoz, ezért a múlt században tűzzel vassal írtották, mára a védelemnek köszönhetően számuk újra megnött.  Az elmúlt években újra engedélyezték téli ritkítását, ekkor figyelték meg a Tisza-tónál, hogy emlékeznek a csónakra, amiben a vadászok érkeznek és egyből menekülőre fogják. 

Folyók, tavak melletti erdők fáin fészkel. Telepeik kedvező körülmények között gyorsan több száz párra növekedik, ilyenkor a fákat károsítja, a guanótól azok teljesen kiégnek. A tél végén főleg a hamek rövid időre nászruhát öltenek, a fej egyes részei kifehérednek. A kormorán párzási játéka a fészken zajlik, közben a szárnyikat lassan és hosszan lengetik. Vízinövényekkel bélelt gallyfészekbe április-májusban rakja 4-5 halványkék tojását, amelyet fehér meszes réteg fed. Az első tojás követően kotlani kezdenek, amiben mindkét szülő rész vesz. a fiókák 23-24 nap alatt kellnek ki. A fiatalok tömött, sötét szürke piheruhát viselnek, ezt kirepülésükre sötétbarna tolruhára váltják.

Japánban és Kínában szelídítik, halfogásra használják. Korábban a pákászok nálunk is ismerték a halfogás ezen módját.

Forrás

A kormorán hangjának lejátszása

Az oldal - ezen egy soron kívüli - reklámmentességét a Tisza-tavi Természetbúvár Bolt, a Dawbird's Könyvelő Iroda és a PPB Pénztárgép Szerviz támogatása biztosítja, kérjük ha teheted vásárolj tőlük, illetve vedd igénybe szolgáltatásaikat.