KORMOS SZERKŐ

(Chlidonias niger)

Európában, Ázsia nyugati részén, Kanadában és az Amerikai Egyesült Államok északi részén honos. Áprilistól novemberig tartózkodik Magyarországon, rendszeres fészkelő, főleg a Tiszántúlon. Telelni messze délre húzódik, az eurázsiai állomány a trópusi Afrikába vonul. Apró halakat, vízirovarokat, ebihalakat fogyaszt, melyeket a víz felszínén kap el. A fattyúszerkővel ellentétben nem bukik a víz alá a táplálék után, hanem a víz felszíne felett egy helyben repülve, szitálva lesi zsákmányát, majd csap le rá. A fattyúszerkőnél sűrűbb, a fehérszárnyú szerkőnél ritkább növényzetű élőhelyeket népesít be, de a víz jelenlétéhez ragaszkodik.

Testhossza 22-24 centiméter, szárnyfesztávolsága 64-68 centiméter, és testtömege 60-86 gramm. Feje, tarkója, melle és hasközepe bársonyfekete, dolmánya kékesszürke, alsó farkfedői fehérek, evezői sötétszürkék, világosabb szegéllyel, kormánytollai világosszürkék. Szeme barna, csőre szürkésfekete, lába barnásvörös. Nászruhában koromfekete, nyugalmi tollazata felül szürke, alul fehér színű.

A költési időszaka május közepétől, június végéig tart. Zsombékos mocsarakban, szennyvízülepítő tavakon, ritkás nádasokban telepszik meg telepesen, sokszor a dankasirályokkal közös kolóniában. Fészkét hínárból a vízre készíti. Fészekalja 3 tojásból áll, melyeken az utolsó lerakása után kezdi meg a kotlást, így a fiókák egyszerre kelnek ki 20-22 nap múlva. Ebben különbözik a fehérszárnyú szerkőtől, melynek fiókái néhány napos különbséggel jönnek a világra. A hím mind a kotlásban, mind a fiókanevelésben segíti párját. A fiókák már a kikelés utáni első napon tudnak úszni, de ha nem zavarják meg őket, még két hétig a fészekben maradnak.

"A madárvédelmi törvény védelem alá helyezte, mint hasznos rovarirtó madarat, amely a dankasirály mintájára a gabonatáblák fölött is jár, de különösen a sáskákra, tücskökre és szöcskékre vadászik. A hortobágyi sáskajárás alkalmával is nagy számban jelentkeztek és heteken át pusztította ezeket a kártevőket." Brehm: Állatok világa.

Magyarországon fokozottan védett, eszmei értéke 250 000 Ft. 

Forrás, Forrás