MARHABÖGÖLY

(Tabanus bovinus)

Szinte egész Európában elterjedt. Hazánkban igen gyakori; jóval gyakoribb, mint Közép-Európa más területein. A marhabögöly legelők, rétek, erdőszélek, kertek és nagyobb parkok lakója.

Testhossza 2-2,5 centiméter. Testalkata erőteljes, a tor oldalán hosszanti csíkok találhatók. A potroh széles, vaskos. A potroh oldali élénkebb vöröses színűek, mint az egyébként nagyon hasonló, kissé nagyobb termetű szudétabögöly esetében. A félgömb alakú fejen nagy összetett szemek, és rövid csápok találhatóak. A nőstények vérszívók, és patásállatok (szarvasmarha, ló, házisertés, őz, szarvas) vérét szívják, de akár az embert is megtámadják. Akár 60 mg-nyi vért is képesek kiszívni az áldozatukból. A nőstényekkel ellentétben a hímek nem szívnak vért, békés viráglátogatók: nektárral és virágporral táplálkoznak.

A nőstényeknek meleg vérű állat vérét kell szívniuk, hogy petét érlelhessenek. A nőstény a petéket a víz vagy nedves talaj fölötti növényi szervekre, levelekre, szárakra helyezi. A petéből kikelő bögölylárvák a vízbe vagy a nedves talajra pottyannak. Itt ragadozó életmódot folytatnak: kis férgeket, rovarlárvákat, rákocskákat zsákmányolnak. A lárvák a vízből, nedves talajból kimászva bebábozódnak. 

Forrás