MEGGYVÁGÓ

(Coccothraustes coccothraustes)

Európa és Ázsia területén honos. Vándorlásai során eljut Alaszkába is.  Magyarországon rendszeresen fészkelő, állandó, de az állomány egy része elvonul, az északi populációk egy része hazánkban tölti a telet. Lombos és elegyes erdők, parkok és gyümölcsösök lakója. Magevő madár, elsősorban kemény magvak, vadcseresznye, galagonya, juhar, kökény és kőris terméseit és rügyeit fogyasztja, de fiókáit főleg hernyókkal eteti. Amikor élőhelyén érik a vadcseresznye vagy a vadon termő meggyfa gyümölcse, már az ínyenc falatok látványa csökkenti éberségét. A gyümölcsök húsát többnyire kiköpködi, míg a magokat erős csőrével roppantja kisebb darabokra. Csőre alsó káváján olyan mélyedés van, amelybe a magok "begurulnak", majd csőrével akár 50 kilogrammos nyomóerőt is kifejtve összetöri. Ekkora erővel a legkeményebb csonthéjas terméssel is könnyedén megbirkózik. Nagy számban fogyaszt homokszemcséket, kisebb kavicsokat, amelyek a zúzában segítik a táplálék felaprózását.

Egyik legtermetesebb hazai pintyfajunk. erős vaskos csőréről könnyen felismerhető. A 18 centiméteres test-hosszúságot is eléri, nyaka rövid, termete tömzsi. Feje nagy és fahéjbarna, háta gesztenyebarna, torokfoltja fekete, szárnya kékesfekete, széles, fehér keresztszalaggal.  

Óvatos madár, csendes, kevéssé feltűnő viselkedése miatt csak ritkán vesszük észre. A tél második felében és kora tavasszal azonban a hím megfeledkezik az óvatosságról. Rövid, pattogó hangon küld rejtjeles üzeneteket reménybeli partnerének. Évente egy vagy két alkalommal költ. Fészkét áprilisban különböző növényi részekből a tojó építi a fák lombkoronájának belsejébe. A fészekalj 3-6 tojásból áll, melyeken a tojó kotlik 12-13 napig, miközben a hím eteti őket. Kotlófoltja van, ami elősegíti a költést. A kikelés után a családok még hosszabb időt töltenek együtt. A fiókák 10-11 napos korukban hagyják el a fészket. A család továbbra is együtt marad, a szülők vezetik a fiókákat, közösen járnak táplálék után.

Magyarországon védettséget élvez, eszmei értéke 25 000 forint. 

Forrás, Forrás, Forrás