MEZEI VERÉB
(Passer montanus)

Európában és Ázsiában csak a legészakibb részeken nem fordul elő. Észak-Amerikába, Ausztráliába, valamint egyes szigetekre is betelepítették. Magyarországon rendszeres fészkelőt. A Magyar Madártani Egyesület a mezei verebet az Év madarának választotta 2007-ben, ennek fő oka hirtelen állománycsökkenése. A verebek, különösen a mezei veréb állománya az utóbbi 3-4 évtizedben drasztikusan csökkent Nyugat-Európában, olyannyira, hogy például a britek verébállománya az eredeti létszám 3%-ára csökkent. Az intenzív, ipari jellegű gazdálkodás, a fokozott vegyszerhasználat, a veszteségmentes terménybetakarítás miatt Nyugat-Európa számos országában jelentősen szűkült a házi veréb élettere és táplálékbázisa is. Szabad mezők, lomberdők lakója. Az emberi lakások környékét leginkább csak télen keresi föl. Ősszel és télen gyommagvakkal táplálkozik. Tavasszal és nyáron hernyók és levéltetvek teszik ki az étrendjét. Nem vonuló, állandó madár. Régebben kártevőnek minősítették és irtották is, mert megdézsmálta a gabonaföldeket.

Mintegy 14 cm nagyságú, kisebb és karcsúbb, mint a házi veréb. A kifejlett madarak háta sötétbarna, fekete csíkokkal; farkcsíkjuk világosbarna. A fejtető és a tarkó élénk csokoládébarna; az arca fehér része a nyakuk hátulján csaknem összeér, ezáltal majdnem teljesen fehér gallért alkot. Az arcuk közepén félhold alakú, fekete jegy látható. Torokfoltja fekete; hasa tisztább, fehérebb, mint a házi verébé. Szárnyán vékony, fehér kettősszalag van. A hím és a tojó nagyon hasonló. A fiatal madarak fejteteje fakóbb, szárnycsíkjuk homokszínű, torokfoltjuk, valamint arcjegyük sötétszürke.

Faodvakban, elvétve háztetőkön fészkel, 2-3-szor évenként, de elfoglalja a fecskefészkeket, a hasznos odulakók részére kihelyezett mesterséges fészekodvakat is. Merész fészkelő, például sasok, gólyák fészkeinek oldalába is építheti saját fészkét. Évente 2-3 fészekaljat nevel az elsőt áprilisban, a másodikat júniusban, a harmadik pedig augusztusban teljes. Kerek fészke gyökerekből, szénából és tollakból van magasra halmozva, oldalbejáróval. 5-6 tojása szennyes- fehér, sűrűen borítva szürke és szürkésbarna pontokkal és foltokkal. A csupasz fiókák 13-14 nap alatt kelnek ki, és további 16-18 nap múlva már el is hagyják a fészket. Mindkét szülő szorgalmasan eteti őket, és mivel nyáron rovarevőek, fiókáit is kizárólag apró ízeltlábúakkal táplálja. 1969-ben egy ornitológus megfigyelte, hogy a szülők óránként ötvenhét amerikai szövőlepkét vittek a fészekhez.

Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 25.000,- forint.

Forrás, Forrás, Forrás

Az oldal - ezen egy soron kívüli - reklámmentességét a Tisza-tavi Természetbúvár Bolt, a Dawbird's Könyvelő Iroda és a PPB Pénztárgép Szerviz támogatása biztosítja, kérjük ha teheted vásárolj tőlük, illetve vedd igénybe szolgáltatásaikat.