MOLNÁRFECSKE
(Delichon urbicum)

Nyáron szinte mindenütt előfordul Európában és Ázsiában, télen Afrikában és Ázsia délkeleti területein tartózkodik. Áprilistól októberig Magyarországon rendszeres fészkelő. Szolnokon jelentősebb állománya él a belvárosban, ahol 1980-ban védetté nyilvánították a Molnárfecsketelepet és mind a fészkelőhelyekről, mind a felhalmozódó guanóról gondoskodtak. 

A testhossza 13 centiméter, szárnyfesztávolsága 26-29 centiméter és testtömege 13-23 gramm. A hím és a tojó hasonlít egymáshoz, mindkettőnek kékesen fénylő fekete a háta, míg begyük és hasuk fehér, a fiatalok pedig barnás-feketék. Lába fehér tollakkal borított. Földön tartózkodó madáron jól megfigyelhető a fehér tollas lábfej. Rövid farka enyhén villás. Röpte kevésbé gyors a füsti fecskéhez képest. Gyors szárnycsapkodások után hosszan vitorlázik. Általában nagyobb magasságban vadászik, mint a füsti fecske, melynél valamivel kisebb méretű repülő rovarokkal táplálkozik. Zsákmányát nemcsak levegőben fogja el, hanem a falakon, fákon is felszedi.  Rendszerint csak egy-két évet él, de megfigyeltek már 14,5 éves madarakat is. Riasztó hangja éles "csíip", éneke halk de kellemes csicsergés, nem olyan változatos mint a füsti fecskéé.

A molnárfecskék egyéves korukban lesznek ivarérettek. A költési időszak májustól szeptemberig, néha októberig tart, ez idő alatt akár kétszer-háromszor is költenek. Korábban sziklafalakon, faodvakban és barlangokban költött. Mivel ma már szinte kizárólag épületeken fészkel, ezért kifejezetten kötődik a településekhez. A füsti fecskével ellentétben az épületek külső részén építi költőhelyét, amely felülről is zárt, csak egy kis berepülőnyílás van rajta. Anyaga a füsti fecskééhez hasonlóan sár. A fészek agyagból készül és elkészítéséhez körülbelül 2500-szor kell fordulnia. Egy fészekaljban 4-5 fehér tojás van, ezek néha vörösen pettyezettek. Mindkét szülő kotlik rajtuk, körülbelül két hétig. A fiatal madarak 20-22 napos korukban repülnek ki, és 3,5-4 hetes korukban lesznek teljesen önállóak. Hazai fészkelő állománya stabil. A füsti fecskéhez hasonlóan költésének sikere nagyban függ az épületek tulajdonosainak hozzáállásától. Az etető madarak és a fiókák ürülékének lehullása úgynevezett "fészekpelenka" fészek alá rögzített deszka felszerelésével megakadályozható. Ezzel számos fészek lerombolása elkerülhető.

Nagy csapatokban vonuló madár. Őszi vonulásuk során főleg szeptember elején láthatók jelentős gyülekező állományaik. A molnárfecskék rövid idő - átlagosan 10 nap - alatt teszik meg a több mint 4800 km-re lévő téli szállás területekről tavaszi vonulásukat, ami átlagosan napi 590 km-t jelentene, de a vonulás során kb. 4 napot töltenek pihenéssel, így a tényleges vonulási sebességük átlagban eléri a napi 1080 km-t!

Hazánkban védett, természetvédelmi értéke 50.000,- forint.