NÁDI TÜCSÖKMADÁR

(Locustella luscinioides)

Áprilistól szeptemberig tartózkodik Magyar-országon, rendszeres fészkelő. A nagyobb nádasok és gyékényesek lakója. Telelni Afrikába vonul, a Nílus völgyét követve egészen a trópusokig. Táplálékát a víz felszínének közeléből szerzi, ezért szinte mindig alacsony magasságban repül, vagy a zsombékokon és a nád alsó részében mozog. Szúnyogokkal, hernyókkal, pókokkal és tegzesekkel táplálkozik.

Hossza 14 centiméter, testtömege 14-17 gramm. Tollazata világos barna, mintázat nélkül. Háti része sötétebb, vörösesbarna. tollazatán semmi rajzolat nincsen; fölül rozsdás olajbarna, alul jóval világosabb, az alsó test közepe fehéres, úgy a torok is, csőre szarú barna, az alsó káva töve világos, szemei barnák, lábai barnás hússzínűek. A vad, kuszált, törmelékes, hónyomásos nádasokban észrevétlenül felkúszik a nádszálra és félmagasságban, vagy a bojton ülve, rokonainak módjára hallatja egytagú trilláját, mely így hangzik: bsurrrrrrr. 

Sikeres költésének egyik legfontosabb feltétele az állandó vízszint. Évente rendszerint kétszer költ. Territoriális faj, költési időben a hímek szinte folyamatosan hallatják monoton, pergő horgászorsóra emlékeztető hangjukat. A hím április végétől énekével csábítja a tojót. A fészekhez való száraz nádat a hím gyűjti és a tojó készíti el a fészket, legfeljebb 30 centiméterre a mocsár, vagy a víztükör felett. Fészekalja 4-6 darab 25 milliméteres nagyságú tojásból áll, színe fehér vagy halvány barnásfehér alapszínen, barnán vagy szürkén pettyezett, különösen a tojás vastagabb részén. 12-13 napig kotlik a tojó, míg a táplálékról a hím gondoskodik. A fiókák még 12-14 napot töltenek a fészekben, mire önállóak lesznek.

Magyarországon védett, eszmei értéke 50 000 Ft. 

Forrás, Forrás, Forrás

Fotók: 1. kép: Sgbeer, CC BY-SA 4.0, 2-3. kép: Pribéli Levente Videó: Decsi Gábor

Az oldal - ezen egy soron kívüli - reklámmentességét a Tisza-tavi Természetbúvár Bolt, a Dawbird's Könyvelő Iroda és a PPB Pénztárgép Szerviz támogatása biztosítja, kérjük ha teheted vásárolj tőlük, illetve vedd igénybe szolgáltatásaikat.