NÁDIRIGÓ

(Acrocephalus arundinaceus)

Magyarországon rendszeres fészkelő, áprilistól szeptemberig tartózkodik a nádasok környékén. Hosszútávú vonuló, a trópusi Afrikában telel. Rovarokkal, pókokkal, békák ebihalaival és bogyókkal táplálkozik. A legnagyobb testű nádiposzátánk. Méreténél fogva a számára megfelelő költőhelyekért csak fajtársaival kell versengenie, a többi rokon faj kisebb mérete miatt nem száll harcba vele a fészkelőterületekért. A fészekparazita kakukk egyik leggyakoribb gazdamadara a nádas területeken.

Teljes hossza 19 cm. Színe a hátán barna, oldalán halvány drapp, a hasán fehéres, a lábai pedig szürkék - ezek a színek jól álcázzák a nádasban. Világos és határozott szemöldöksávja van, csőre pedig a rovarevőkre jellemzően vékony és hosszú. Érkezésekor énekével felpezsdíti a nádast, gyakran látni egy-egy nádszálon ülve énekelni. Ilyenkor kora reggeltől késő estig, sőt a tavasz első szakában az éjszaka minden órájában hallható a hím hangos, messze hangzó, erős, telt hangokból álló, változatos strófákra széttagolt éneke. Dala igen nagy erejű, túlharsogja a környezet zajait, éneke messzire elhallatszik. Nyáron főleg alkonyatkor szól, rekedtes és éles "karra-karra-kri-kri-kri" hangokat hallat.

Leginkább kedvelt költőhelyei a mocsarak, lápok szegélyzónái, melyek közvetlen közelében nyílt vízfelület található. A mély, csésze alakú fészket a tojó a nyílt vízfelszín közvetlen közelébe, nádszálak közé építi. A fészek anyaga száraz növényszálakból, nádbojtból, finom gyékény-hajtásokból, néha egy-egy madártollból, pókhálóból, szőrből áll. A nádirigóknál gyakori jelenség a poligámia. Évente két fészekaljat nevel, ami 4-6 tojásból áll. 14-15 napig kotlik, A fiókák két hét múlva kelnek ki, kirepülés után azonnal bámulatos biztonsággal ugrálnak, kapaszkodnak a nádszálakon. Az öregek igen féltik családjukat, mindig a közelben vannak, szorgalmasan hordják nekik az eleséget s ellenség közeledtére korrogó hangon jeleznek. 

Természetvédelmi értéke 25 000 Ft. 

Forrás, Forrás, Forrás, Forrás

Az oldal - ezen egy soron kívüli - reklámmentességét a Tisza-tavi Természetbúvár Bolt, a Dawbird's Könyvelő Iroda és a PPB Pénztárgép Szerviz támogatása biztosítja, kérjük ha teheted vásárolj tőlük, illetve vedd igénybe szolgáltatásaikat.